Vastarintaliikkeen entinen johtaja auttaa radikalisoituneita irti ääriajattelusta

Radikalisoituneille on tarjolla apua irtautumiseen ääriliikkeistä. Ex-toimija muistuttaa, että irtautuminen ei käy hetkessä.

radikalisoituminen
Suomen Vastarintaliikkeen perustaja ja entinen johtaja Esa Holappa auttaa radikalisoituneita irti ääriliikkeistä
Yle

Suomen Vastarintaliikkeen perustaja ja entinen johtaja Esa Holappa auttaa nyt radikalisoituneita irti ääriajattelusta. Holappa työskentelee kokemusasiantuntijana tänä vuonna alkaneessa Radinet-hankkeessa.

Kuopiossa tiistaina kokemuksistaan Setlementti Puijolan vieraana kertonut Esa Holappa kehottaa äärilliikkeistä kiinnostuneita muistamaan ettei kyseisistä järjestöistä irtaannuta noin vain.

– Radikalisoituvien olisi syytä ymmärtää, että äärijärjestöstä irtaantuminen ei käy helposti. On hyvä, että on tämmösiä tukijuttuja, Holappa toteaa.

Radinetissa on tavoitteena luoda valtakunnallinen toimintamalli radikalisoituneille henkilöille, jotka haluavat irti väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta. Oululaisen Vuolle Setlementin koordinoimaa hanketta toteuttavat väkivaltatyötä tekevät järjestöt.

Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, luottamuksellisuuteen ja asiakaslähtöisyyteen. Radinet on auttanut tähän mennessä yli kymmentä ihmistä eri puolella Suomea. Autettavat ovat olleet nuoria aikuisia ja joukossa on myös alaikäisiä.

Kuopiossa Aggredi Kuopio tarjoaa keskusteluapua väkivaltaisesti radikalisoituneille henkilöille. Setlementti Puijola ylläpitämän hankkeen kohderyhminä ovat vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneet 18-39-vuotiaat sekä 15 vuotta täyttäneet, väkivallalla oireilevat.

Radikalisoituneille monipuolista apua tarjolla

Suomessa on tiedossa vuodelta 2015 62 rikosepäilyä väkivaltaiseen ekstremismiiin eli uskonnolla ja politiikalla perusteltuun väkivaltaan. Radinet-hankkeen Exit-mallissa radikalismista irrottautuva henkilö saa tukea ajattelunsa muutokseen ja käytännön asioidensa järjestämiseen.

Jo teini-ikäisenä 1990-luvulla itse radikalisoitunut Esa Holappa irtaantui Suomen Vastarantaliikkeestä vuonna 2014. Holapan mukaan oma ajatusmaailma muuttui eikä hän halunnut enää kannattaa natsismia ja olla siinä mukana.

Nyt Holappa on mukana kokemusasiantuntijana Radinet-hankkeessa. Ääriliikkeen toimintaa pitkään läheltä seurannut mies haluaa auttaa ääriliikkeistä irti haluavia. Holapan mukaan väkivalta ei ole ratkaisu.

Omasta tulevaisuudestaan oululaislähtöinen Esa Holappa on vielä varsin vaitonainen. Opiskelu kiinnostaa, mutta tarkempia suunnitelmiaan mies ei kerro.