1. yle.fi
  2. Uutiset

Liikemies: Holiday Club esti Saimaan rannalla sijaitsevan arvorakennuksen myynnin

Holiday Club kiistää väitteen myynnin jarruttamisesta.

Etelä-Karjala
Tiurun sairaala rapistuu
Tommi Parkkinen / Yle

Tiurun sairaala on luonnonkauniilla paikalla Saimaan rannalla sijaitseva rakennus Lappeenrannan Rauhassa. Rakennus on toiminut keuhkoparantolana, sotasairaalana ja vastaanottokeskuksena.

Rakennuksen ikkunoista avautuvat ehkä Etelä-Karjalan komeimmat Saimaa-näkymät.

Ilkivaltaa

Vastaanottokeskustoiminnan loputtua vuonna 2012 rakennus on seisonut tyhjillään. Vandaalit ovatkin päässeet tuhoamaan arvorakennusta.

– Rakennus on erittäin huonossa kunnossa. Ikkunoita on rikki noin 180 kappaletta. Pelkäämme, että rappaukset tippuu niskaan talon vieressä, vastaava mestari Juhani Koivistolainen kiinteistöyhtiö Saimaan tukipalveluista kertoo.

Ilkivallan tekijät ovat riehuneet myös talon sisällä, jossa on rikottu ovia ja tyhjennetty muun muuassa jauhesammuttimia.

Lämmitys loppuu

Sairaalarakennuksen omistaja Seniori-Saimaa luovutti tällä viikolla rakennuksen lämpölaitoksen Lappeenrannan kaupungille. Käytännössä tämä merkitsee, että rakennuksen lämmitys talvella lopetetaan.

Lämmityksen lopettaminen nopeuttaa entisestään rakennuksen rappeutumista. Rakennuksen lämmittäminen olisi tosin muutenkin vaikeaa, koska niin paljon ikkunoita on rikki.

Tarjous torjuttiin

Tiurun rakennuksen omistavat yhdessä Lappeenrannan kaupunki ja hotelliketju Holiday Club Resorts, jolla on 30 prosenttia Seniori-Saimaasta. Kaupungin osuus on 70 prosenttia.

Rakennusta on yritetty myydä jo monta vuotta. Tarjouksia rakennuksesta on tehty. Kauppoja ei kuitenkaan ole syntynyt.

Yhden tarjouksen teki viime vuoden lopulla lappeenrantalainen O3-yritys. Tarjous kuitenkin hylättiin. O3-yrityksen toimitusjohtaja Martti Kuntun mukaan kaupat esti Holiday Club Resorts, jolla on kylpylähotelli sairaalan naapurissa.

– Suurimpana syynä pidettiin sitä, että se häiritsee hotellia. Tätä ei sanonut kaupunki, mutta kuulimme tämän luotettavalta taholta. Kyllä Holiday Club pisti keppiä rattaisiin eikä halunnut siihen lähistolle muita toimijoita, Kunttu sanoo.

Kuntun mukaan O3-yrityksen oli tarkoitus kunnostaa rakennus vähitellen kerros kerrokselta.

– Tarkoitus oli tehdä siihen yksityinen hoivakeskittymä, Kunttu sanoo.

Holiday Club kiistää jarrutuksen

Holiday Clubilta Kuntun väite rakennuksen myynnin jarruttamisesta kiistetään.

– Missään tapauksessa ei ole otettu kantaa meidän lähtökohdista eikä kilpailullisessa mielessä. Se on sitäpaitsi kilometrin päässä meidän kylpylästä, Holiday Club Resortsin toimitusjohtaja ja Seniori-Saimaan hallituksen jäsen Iiro Rossi sanoo.

Rossi korostaa, että kyseessä on erittäin suuri kiinteistö, jonka hoitaminen vaatii rahaa ja resursseja.

– Yhdessä Seniori-Saimaan hallituksen kanssa ollaan todettu, että ostajaehdokkaiden pitää pystyä esittämään rahoitus ja käyttötarkoitus. Se on 14 000 neliön kiinteistö eli aivan valtava kiinteistömassa, Rossi korostaa.

– On näyttöä, että ympäri maata on ollut näitä niin sanottuja eurolla vastaanottajia, mutta sitten ne kiinteistöt ovat jääneet enemmän tai vähemmän oman onnensa nojaan, Rossi huomauttaa.

Myös Seniori-Saimaan toimitusjohtajan mukaan tarjouksien tekijöiltä on vaadittu riittäviä resursseja.

– Ostajaehdokkaan tulee voida esittää ennen kaupantekoa uskottava suunnitelma kohteen kehittämisestä. Suunnitelman pitää sisältää myös rahoitus, Seniori-Saimaan toimitusjohtaja Johanna Alatalo sanoo.

Alatalon mukaan runsaasti rahaa tarvitaan esimerkiksi talon mittavaan kunnostukseen.

Suojelun poistaminen

Kuntun mielestä Tiurun rakennusta ajetaan tarkoituksella purkukuntoon.

– Tällainen käsitys minulla on ja näin siinä tulee käymään, Kunttu sanoo.

Kaupunki miettiikin jo sairaalarakennuksen suojelun poistamista, joka on edellytys purkamiselle.

Seniori-Saimaan toimitusjohtajan mukaan suojelun poistaminen saattaa kuitenkin myös edistää myyntiä.

– Itse näen asian niin, että tavoitteena siinä tulisi olla se, että olemassa olevaa rakennusta voidaan muokata sillä tavalla, että se löytäisi jonkun uuden käyttötarkoituksen, Johanna Alatalo sanoo.

Lue seuraavaksi