Mummoiässä vankilaan: "Leea" istuu kuuden vuoden tuomiota

"Leea" odottaa tavallista elämää. Sellaista, jossa voi käydä kaupassa ilman kelloa, tai käyttää kirpputorilla niin paljon aikaa kuin haluaa.

Kotimaa
Leea.

Leea on vankilassa kolmatta vuotta. Hänen tuomionsa on kuusi vuotta ehdotonta vankeutta. Rikoksestaan hän ei halua läheistensä suojelemiseksi puhua, samasta syystä myös Leean nimi on muutettu.

Vapauden menettäminen oli ensikertalaisena tuomitulle Leealle järkytys.

– Päällimmäiset tunteet ovat häpeä ja itsesyytökset. Minullakin on jo ikää, olen eläkkeellä, ja koko elämäni kulkenut vapaasti ja ollut työelämässä. Vaikeinta oli se, että ei voi pitää yhteyttä läheisiinsä.

Leea aloitti tuomionsa vuodella suljetussa vankilassa Kuopiossa.

– Suljetussa vankilassa kaikki toimii rutiinien mukaan, ja niin vangit kuin vartijat ovat aivan erilaisia kuin avolaitoksessa, hän sanoo.

Suljetun vankilan sellin ovi pysyi kiinni 22 tuntia vuorokaudessa. Tunti on varattu ulkoiluun, tunti ruokailuun.

– Minä koin myös niin, että osa vartijoista ei ollut kovin inhimillisiä käytökseltään, vaikka vankeuslaki niin vaatiikin, Leea sanoo.

Aikaa, sitä Kuopion vankilassa oli runsaasti.

– Tein paljon käsitöitä, ja opiskelin. Kävin lukion terveystiedon ja psykologian kursseja, ja kävin kaikilla mahdollisilla kursseilla, joita eteen tuli. Silti toivoin monesti, että heräisin omassa sängyssäni, Leea sanoo.

Avovankilaan

Laukaan avovankila.
Laukaan avovankila.Jarkko Riikonen / Yle

Laukaan avovankilassa Leea on ollut nyt toista vuotta. Avovankilaan tulo oli Leean sanojen mukaan "kuin olisi taivaaseen tullut".

– Tuoksui hyvälle, kun sisällä ei saa tupakoida. Omat huoneet saa sisustaa nätisti, kulkea saa vapaasti omilla avaimilla, työ on mielekästä, ja henkilökunta fiksua, hän luettelee.

Leea saa Laukaassa myös apua vihanhallintaan.

– Olen temperamenttinen, saatan suutahtaa nopeasti. Väkivaltainen en ole, mutta sanon kyllä selkeästi mitä mieltä olen. Johtaja ehdotti tällaista kurssia, ja mielelläni otin sen vastaan. Ei tekisi kenellekään pahaa käydä tällainen kurssi.

Työnään vankilassa Leea tekee ja ohjaa käsitöitä.

– Käsillä tekeminen on terapiaa, ja yhdenlainen pelastus, ei vain minulle, vaan monelle muullekin täällä. Vankilassa tuntuu olevan paljonkin taiteellisia ihmisiä, hän sanoo.

Vaikka Laukaan vankila on avovankila, sielläkin kärsitään vapausrangaistusta. Vankien tulemiset ja menemiset on aikataulutettu erittäin tarkasti, esimerkiksi kaupassa käymiseen Laukaassa aikaa on tunti, kirpputorilla käyntiin kaksi.

Odotus tavallisesta elämästä

Vangin asuinpaikka on vankila. Se tarkoittaa, että avovankilassakin ollaan erossa läheisistä.

– Täällä kuitenkin näen läheisiä aika usein, Kuopiossa en. Silloin en oikein voinut ajatellakaan pieniä lastenlapsiani, tytärtäni, tai muita läheisiä. En laittanut edes kuvia esille. Ikävä olisi ollut liian kova kestää, Leea sanoo.

Avovankilasta voi päästä myös TS-lomalle. TS-tarkoittaa tärkeää syytä.

– Minulle on myönnetty niitä lastenlasten ja tyttären tapaamisiin, on katsottu, että ne ovat tärkeitä. Nyt kesällä alkoivat varsinaiset lomatkin, Leea kertoo.

Vapautumisessa Leea odottaa eniten sitä, että pääsee asumaan kaksioon nyt tyttären hoivissa olevan koiransa kanssa.

– Omaan kotiin elämään omaa elämääni, sitä, jota elin ennen tänne lähtöäni. Lastenlasten yökyläilyjä, vierailuja sukulaisten luona milloin haluan, mennä kirpputorille ilman kelloa. Tiedän, että asioita on mennyt tämän takia rikki, mutta uskon, että ne eheytyvät ajan kanssa.