Tutkija: Ruohonjuuritason kampanjointi ratkaisee Yhdysvaltain vaalit, eivät väittelyt

Ensimmäisen vaaliväittelyn voittajan, demokraattien Hillary Clintonin haasteena on tuoda kampanjaansa nyt toivon visiota. Trump taas pelaa aitoudellaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Ulkomaat
Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin on arvioitu päihittäneen republikaanien Donald Trump ensimmäisessä vaaliväittelyssä
Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin on arvioitu päihittäneen republikaanien Donald Trump ensimmäisessä vaaliväittelyssä.Justin Lane / EPA

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että vaaliväittelyt Yhdysvalloissa johtavat harvoin suuriin muutoksiin ehdokkaiden kannatuksissa.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin on arvioitu lyöneen republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin Yhdysvaltain ensimmäisessä vaaliväittelyssä. Ennen väittelyä ehdokkaat olivat tasaväkisiä.

– Väittelyt lähinnä vahvistavat ydinäänestäjäkunnan käsityksiä ehdokkaista, mutta ne eivät välttämättä vaikuta sellaisiin äänestäjiin, jotka eivät ole vielä päättäneet kantaansa, Aaltola sanoo.

Trumpin kampanja on viime aikoina saanut alleen nostetta, mutta Clintonin vankka suoritus saattaa leikata sitä, Aaltola arvioi.

"Clintonilta puuttui visioita"

Aaltola uskoo, että Clinton tulee kampanjoinnissaan luottamaan jatkossakin siihen, että hän näyttäytyy kokeneempana ja valmiimpana presidentiksi.

– Hän ei kuitenkaan saa näyttäytyä liian varmana ja voitonvarmana ehdokkaana, koska se voisi vaikuttaa ylimielisyydeltä, Aaltola sanoo.

Demokraattien presidenttiehdokkaalta pitäisi kuitenkin odottaa toivon visiota tulevaisuuden Yhdysvalloista, Aaltola arvioi. Sellaista Clinton ei antanut.

– Hän ei ole yhtä karismaattinen hahmo kuin Obama eikä hän tavoita samalla tavalla äänestäjiä, Aaltola sanoo.

Trump ei näyttäytynyt vahvana johtajana

Aaltola arvioi, että kampanjan kannalta Trumpin olisi tärkeää tehdä itsestään "tylsempi" ja hillittävä temperamenttiaan.

– Toisaalta Trump antaa rönsyilyllään itsestään aidomman kuvan kuin Clinton, joka on hyvin kiillotettu poliitikko, Aaltola arvioi.

Väittely voi horjuttaa Trumpin kuvaa hänen ydinkannattajiensa keskuudessa.

– He arvostavat vahvan ja karismaattisen johtajan kieltä. Jos Trump häviää väittelyssä selkeästi kokeneemmalle naisehdokkaalle, se rapauttaa äänestäjien samastumista Trumpiin, Aaltola kuvaa.

– Trumpinhan pitäisi olla poliittinen alkemisti, jonka pitäisi nostaa Yhdysvallat syvästä jamasta kohti uutta kulta-aikaa. Voiko äänestäjä luottaa Trumpiin, joka ei kykene suoriutumaan edes vaaliväittelystä? Aaltola pohtii.

Muutama viikko sitten merkit olivat kääntymässä Trumpin kannalta suotuisammiksi kuin oletettiin, Aaltola huomauttaa. Republikaanipuolueen pelätty hajoaminen oli saatu estettyä ja rivit olivat suoristuneet.

Ruohonjuuritason kampanjointi ratkaisee, ei väittelyt

Aaltolan mukaan kampanjan jalkauttaminen ruohonjuuritasolla on Yhdysvalloissa nyt tärkeintä, kun vaaleihin on aikaa puolitoista kuukautta. Yhdysvaltain vaalit ratkaistaan erityisesti kenttätyöllä vaa'ankieliosavaltioissa.

– Clintonin kannattajat saattavat lähteä entistä innokkaammin äänestämään ja he saattavat mobilisoitua tuomaan myös muita vaaliuurnille. Mutta voi käydä myös niin, että vahva suoritus voi luoda voittamattomuuden auraa ehdokkaan päälle. Se voi jopa passivoida äänestäjää, jos äänestäjä ajattelee, että Clinton voittaa muutenkin, Aaltola arvioi.

Yleensä Yhdysvaltain vaaleissa syys-lokakuun vaihteessa ehdokkaiden kannatuslukemat alkavat vakiintua, kun kesän puoluekokousten vaikutus alkaa poistua, Aaltola kertoo.

– Viime vaaleissa demokraateilla on ollut parempi ruohonjuuritason koneisto. Republikaaneilla ja Trumpilla koneisto on vielä hyvin paljon levällään, Aaltola sanoo.