1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsät

Metsähallituksen uusi pääjohtaja: Lapissa metsien eri käyttömuodot entistä paremmin huomioon

Metsähallituksen uusi pääjohtaja Pentti Hyttinen kävi ensimmäisellä perehtymismatkalla Lapissa. Uuden pääjohtajan mukaan hakkuita voidaan Lapissa jonkin verran lisätä suojelun ja matkailun kärsimättä.

Metsät
Metsähallituksen pääjohtaja Jarmo Hyttinen
Metsähallituksen pääjohtaja Jarmo HyttinenJarmo Honkanen / Yle

Syyskuun alussa aloittanut Metsähallituksen uusi pääjohtaja on tutustunut pari päivää Lapin valtion metsiin. Tiistaina Hyttiselle esiteltiin Metsähallituksen Lapin alueen asiantuntijoiden johdolla talousmetsää Rattosjärven seudulla Pellossa.

Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva metsäekonomian tohtori Hyttinen kertoo eteläisempien metsien olevan tutumpia, vaikka opiskeluaikoina tutustui Lapinkin metsiin.

– No kyllä täällä nyt on parissa päivässä nähnyt, sen että Lapissa näiden eri käyttömuotojen, eri intressiryhmien tarpeiden huomioon otto on selvästikin enemmän keskiössä kuin mitä muualla Suomessa, että täällä on hyvin paljon erilaisia metsiin kohdistuvia tarpeita ja ne tullaan varmasti sitten ottamaan sillä tavalla huomioon, että yhteiskunnan kokonaishyöty sitten maksimoidaan.

Ei pelkoa metsätalouden ylivallasta

Metsähallituksen uusi pääjohtaja Pentti Hyttinen on aloittanut samalla myös uudistetussa Metsähallituksessa, jossa metsätalous on siirretty erityiseen osakeyhtiöön Metsätalous Oy:n liiketoiminnaksi.

Hyttinen rauhoittelee pelkoja siitä, että taloudellinen hyödyntäminen olisi etusijalla jatkossa. tavoitteena on eri käyttömuotojen ja intressien kuuleminen entistä paremmin.

– Omalta osaltani tulen huolehtimaan, että tilanne ei tässä suhteessa muutu ja jos muuttuu, niin muuttuu vain parempaan päin niin että pyrimme tosiaan ottamaan eri näkökohdat huomioon tässä tekemisessämme.

Pääjohtaja Hyttinen arvioi, että hakkuita voidaan Lapissa maltilla lisätä.

– Puun tuotannon puolesta hyvinkin, että liikutaan hyvinkin turvaväleillä vielä tällä hetkellä. Se mitä kaikkea muuta metsistä sitten odotetaan, riippuu siitä kuinka paljon (hakkuita) pystytään lisäämään, mutta varmasti jonkin verran pystytään hakkuitakin lisäämään ilman että tarvitsee tinkiä suojelutavoitteista.

Myös talousmetsät tärkeitä matkailulle 

Luonnonsuojelualueiden lisäksi myös talousmetsät ovat Hyttisen mukaan tärkeitä matkailulle.

– Tässä ehkä tämä rajanveto on ollut tarpeetontakin ja näkisin niin, että kaikilla valtion mailla pystytään yhteen sovittamaan myös näitä matkailutarpeita ja tämä varmaan edellyttää hyvin paljon vuorovaikutusta ja keskustelua matkailutoimijoiden kanssa.

Hyttisen mukaan tällä hetkellä erityisessä nousussa ovat metsään liittyvät terveys- ja hyvinvointivaikutukset joista on odotettavissa uutta kasvua myös matkailuun.

Seuraavalla Lapin matkalla Metsähallituksen pääjohtajan on määrä tutustua muun muassa saamelaisalueen metsäkysymyksiin.