Rahaa olisi, yritykset eivät hae

Keski-Suomessa on yhä käyttämättä maaseudun kehittämiseen tarkoitettua EU-tukea. Erityisesti yrityksille suunnattua hankerahaa on haettu vähemmän kuin sitä olisi tarjolla.

Keski-Suomi
Setelirahakäärö.
Henrietta Hassinen / Yle

Keski-Suomen ELY-keskuksella on edelleen jakamatta maaseudun kehittämiseen suunnattua EU-rahaa. Erityisesti yrityksille suunnattua rahaa on enemmän kuin sitä on haettu.

– En tiedä, että eikö ole uskallettu hakea. Ehkä koetaan, että ollaan niin pieniä, voi olla, että pelätään paperipyöritystä. Ehkä ei ole osattu nähdä näitä mahdollisuuksia, sanoo Projektipäällikkö Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

JAMK järjestääkin tänään Keski-Suomi ON GO (siirryt toiseen palveluun) -tilaisuuden, jonka tarkoituksena on esitellä maaseuturahoituksen mahdollisuuksia.

– Vaikka tämä on nimeltään maaseuturahoitus, Keski-Suomessa eivät ole järin suuria ne alueet, jotka on rajattu pois. Käytännössä vain keskusta-alueet, Pölkki sanoo.

ELY-keskus patisteli jo kesäkuussa yrityksiä hakemaan investointitukia, mutta rahaa on edelleen jakamatta. Investointitukea voi saada 20-35 prosenttia investoinnin arvosta.

ELY-keskuksen tavoitteena on suunnata yrityksiin yli puolet kuluvan rahoituskauden tuista, yhteensä 24 miljoonaa euroa. Kesällä yritystukia oli käytetty vasta miljoona euroa.

Yritysten lisäksi rahoitusta voivat saada järjestöt ja yhdistykset.