Hyppää sisältöön

"Venäjä olisi voinut painostaa" – Hollanti salasi Suomen ohjustestit

Hollantilaiset ovat käyneet Suomessa testaamassa venäläisiä Buk-ohjuksia osana malesialaisen matkustajakoneen alasampumisen tutkintaa. Testit salattiin Suomen ja Venäjän herkkäluonteisten suhteiden vuoksi, kertoo asiasta uutisoineen De Telegraafin toimittaja Ylelle.

Malaysia Airlinesin alasammutun lentokoneen jäännökset savusivat maassa Donetskin lähellä heinäkuussa 2014. Kuva: Alyona Zykina / EPA

Hollannissa julkaistaan huomenna keskiviikkona raportti, joka De Telegraaf -lehden tietojen mukaan osoittaa, että venäläisvalmisteinen Buk-ohjus pudotti malesialaisen MH17-koneen Itä-Ukrainassa kesällä 2014.

– Tutkintaryhmä sanoo selvästi, että sen täytyy olla uusi Buk-ohjus, kertoo De Telegraaf -lehden politiikantoimittaja Jorn Jonker Ylelle puhelinhaastattelussa.

Jonkerin mukaan hollantilaiset rikostutkijat tekivät osana tutkintaa Suomessa ohjuskokeita. Niiden määrää ja tekopaikkaa ei hollantilaistoimittaja tiedä. Sen sijaan hänen lähteidensä mukaan ohjustestien salaamiseen oli useita syitä.

Jorn Jonker Kuva: De Telegraaf

– Se pidettiin salassa Suomen ja Venäjän herkkäluonteisten suhteiden vuoksi. Tämä oli yksi syy ja lisäksi tutkijat eivät halunneet antaa vastapuolelle mahdollisuutta tyrmätä heidän todisteitaan.

Jonker pitää mahdollisena, että Venäjän pelättiin voivan ryhtyä painostustoimiin, jos tieto ohjuskokeista olisi julkistettu.

– Ehkä Venäjä olisi voinut sekaantua tai ryhtyä painostamaan Suomea. Heillä oli mielessään useita hyviä syitä, miksi ohjustesteistä ei tehty julkisia.

Miksi Suomessa?

Yksiselitteistä vastausta siihen, miksi testien tekopaikaksi valikoitui juuri Suomi, hollantilaistoimittajakaan ei varmuudella tiedä.

– Lähteeni arveli, että Suomi saattoi valikoitua maanne hiljaisuuden ja laajojen asumattomien alueiden vuoksi. Lisäksi minulle kerrottiin, että maassanne on ohjusasiantuntijoita.

Mistä ammuttiin ja kuka?

Jorn Jonkerin mukaan huomenna keskiviikkona julkaistavan alustavan tutkintaraportin mukaan tutkijat antavat vastauksen ainakin kahteen kysymykseen.

– Ensinnäkin vastataan siihen, mistä ohjus ammuttiin. Tosin emme tiedä, kuinka tarkasti se kerrotaan, koska kaikkia todisteita ei haluta antaa, mutta he voivat osoittaa suunnan, todennäköisesti Venäjän tukemien separatistien alueelta. Toiseksi he voivat kertoa meille tarkasti millaista asetta käytettiin.

Jonkerin mukaan juuri Suomessa tehtyjen kokeiden ansiosta tutkijat ovat varmoja malesialaiskoneen pudottaneesta aseesta.

– Testin tulos on, että se oli venäläisvalmisteinen ohjus. Kaikki Buk-ohjukset ovat venäläisvalmisteisia, joista osa jäi Ukrainaan. Tämä oli kuitenkin uusi Venäjällä valmistettu ohjus, joten sen oli täytynyt tulla äskettäin Venäjältä.

Saman johtopäätöksen teki toinen hollantilainen tutkintaryhmä vuosi sitten. Venäjä kiistää väitteet osallisuudestaan koneturmaan.

Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä BUK M1
Buk-ohjuksen taistelukärki tappaa 40 metrin säteellä.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleessa Malaysian Airlinesin koneessa oli lähes 300 ihmistä, jotka kaikki kuolivat.