1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomioja De Telegraafin salaamisväitteistä: Kuulostaa aika oudolta

De Telegraafin toimittajan mukaan Buk-ohjustestit salattiin Suomen ja Venäjän herkkäluontoisten suhteiden takia. Ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää väitettä outona. Hollantilaiset ovat käyneet Suomessa testaamassa venäläisiä Buk-ohjuksia osana malesialaisen matkustajakoneen alasampumisen tutkintaa.

A-studio
Erkki Tuomioja
Erkki TuomiojaJouni Immonen / Yle

Kansanedustaja, edellisen hallituksen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kummeksuu hollantilaisen De Telegraaf –lehden toimittajan väitettä, jonka mukaan alasammutun malesialaiskoneen tutkintaan liittyvät Buk-ohjustestit salattiin Suomen ja Venäjän herkkäluontoisten suhteiden vuoksi.

– Kuulostaa aika oudolta. Saattaa olla, että nyt on vähän syötetty vähän näkemystä, joka ei tähän asiaan kuulu millään tavoin. Kyse on rikokseen liittyvästä teknisestä tutkinnasta, josta poliisi ei ylipäätään muutoinkaan tiedota kunnes kuin aineisto on olemassa, viety syyttäjälle, tutkimukset selvillä ja oikeudessa aikanaan tulevat esiin, Tuomioja sanoi puhelinhaastattelussa Ylen A-studiossa.

Asiassa ei nähty dramatiikkaa

Aiemmin tiistaina De Telegraaf kertoi, että Suomessa on tehty salaisia ohjuskokeita liittyen MH17-koneen alasampumisen tutkintaan. Tuomioja oli Suomen ulkoministeri, kun oikeusapupyyntö tuli hollantilaisviranomaisilta. Tuomioja ei muista pyynnön tarkkaa ajankohtaa.

– Hollannista otettiin aikoinaan yhteyttä ja siitä kerrottiin silloiselle hallituksen poliittiselle johdolle. Ei siitä mitään päätöstä tehty, se oli tietysti viranomaisten asia. Olimme tietoisia, emme vain nähneet tässä mitään dramatiikkaa. Kysymys oli poliisitutkinnasta, hyvin vakavasta rikostutkinnasta ja siihen liittyvästä pyynnöstä. Tähän sitten suostuttiin, koska meillä oli sellaista kalustoa ja asiantuntemusta, josta saattaa olla hyötyä tämän selvittelyssä, Tuomioja kertaa.

KRP on vahvistanut, että se on antanut oikeusapua Hollannille malesialaiskoneen alasampumisen tutkintaan liittyen, mutta ei ole kommentoinut asiaa enempää.

Tutkija: Suomella tarve luottamukseen Venäjän kanssa

Kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta ei heti tyrmää De Telegraafin väitettä siitä, että Buk-ohjustestit olisi salattu Suomen ja Venäjän suhteiden takia.

– Onhan meillä tarve tietysti luottamukseen asiantuntijatasolla, koska meillä on sotilaallista tiedonvaihtoa ja tutustumista ja toinen toisen luona käymistä käytännön asiantuntijatasolla. Me halutaan säilyttää tämäntyyppinen kanava Venäjälle. Ja toisekseen meillä on edelleenkin jonkin verran venäläisiä asejärjestelmiä käytössä. Me halutaan ikään kuin, että niiden huolto pelaa. Oliko tämä salaaminen sitten pidemmän päälle kestävää, on toinen kysymys. Varmaan tämä olisi jossain vaiheessa jouduttu kertomaan, Aalto pohti A-studion haastattelussa.

Lue seuraavaksi