Obama nimitti suurlähettilään Kuubaan – republikaanit vastahankaan

Nimitys vaatii vielä senaatin hyväksynnän. Jotkut republikaanisenaattoreista vastustavat jyrkästi.

Ulkomaat
Kuuba yhdysvallat neuvottelut.
Kuva Yhdysvaltain ja Kuuban käymistä neuvotteluista, joita käytiin puolentoista vuoden ajan ennen diplomaattisuhteiden palauttamista.EPA/ERNESTO MASTRASCUSA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on nimittänyt Jeffrey DeLaurentisin Yhdysvaltain suurlähettilääksi Kuubaan. Nimitys on historiallinen, sillä edellinen suurlähettiläs nimitettiin yli 50 vuotta sitten.

DeLaurentis on toiminut korkeimpana virkamiehenä Yhdysvaltain suurlähetystössä Havannassa sen jälkeen kun Yhdysvallat ja Kuuba palauttivat diplomaattisuhteet. Aiemmin DeLaurentis on toiminut diplomaattina muun muassa Kolumbiassa ja YK:ssa.

DeLaurentisin nimitys ei ole vielä lopullinen, sillä se vaatii senaatin hyväksynnän. Senaatti taas on republikaanipuolueen hallinnassa, ja jotkut puolueen senaattoreista ovat vastustaneet suurlähettilään nimitystä jyrkästi. Muun muassa kuubalaistaustainen Marco Rubio sanoo nimitystä Obaman viime tipan yritykseksi sementoida omaa perintöään.

Obama ja Kuuban presidentti Raul Castro ilmoittivat joulukuussa 2014 maiden suhteiden normalisoinnista. Ilmoituksia olivat edeltäneet neuvottelut, joissa välittäjinä toimivat Kanada sekä paavi Franciscus.

Yhdysvaltain presidentti Dwight D. Eisenhower sulki Yhdysvaltain suurlähetystön Havannassa tammikuun alussa vuonna 1961, kaksi vuotta sen jälkeen kun Fidel Castro oli ottanut Kuubassa vallan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset