Muista ainakin nämä, kun järjestät mielenosoituksen

Helsingissä järjestetään vuosittain peräti 250 mielenosoitusta. Mitä mielenosoitusta suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon? Selvitimme.

Helsinki
Peli Poikki! – Rikotaan hiljaisuus -mielenosoitus Kansalaistorilla Helsingissä 24. syyskuuta.
Peli Poikki! – Rikotaan hiljaisuus -mielenosoitus Kansalaistorilla Helsingissä 24. syyskuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Helsingissä järjestetään 250 mielenosoitusta vuosittain ja tahti kiihtyy. Suurin osa mielenosoituksista järjestetään vastuullisesti, mutta kaikki tahot eivät ilmoita aikeistaan etukäteen.

Poliisin kannalta ongelmallisia ovat sellaiset mielenosoitukset, joista ei tehdä ennakkoilmoitusta lainkaan, kertoo ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista

– Me saamme tiedon tällaisista mielenosoituksista aika usein nettitiedustelun kautta ja niissäkin tapauksissa haluaisimme neuvotella ennakkoon, mutta kun ei ole ketään tahoa, johon otettaisiin yhteyttä, se on se ongelma.

Poliisin velvollisuutena on kuitenkin turvata myös nämä ilmoittamatta jätetyt mielenosoitukset.

Ylikomisario Jere Roimu.
Ylikomisario Jere Roimu.Mari Sarolahti / Yle

Ylikomisario Roimu kertoo, mitä pitää ottaa huomioon ennen kuin marssii megafonin kanssa kadulle.

Kerro mielenosoituksesta ainakin kuusi tuntia ennen sen alkua

Ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä mielenosoituksesta on tehtävä ilmoitus poliisille vähintään kuusi tuntia ennen tilaisuuden alkamista. Ilmoituksen voi tehdä suullisesti tai kirjallisesti. Poliisi suosittelee ilmoituksen tekoon sähköpostia tai netistä löytyvää lomaketta.

Ilmoituksessa on mainittava järjestäjän nimi ja mielenosoituksen aihe. Poliisi arvioi saamiensa tietojen perusteella muun muassa vastamielenosoitusten mahdollisuutta ja liikennejärjestelyjen tarpeellisuutta. Helsingissä poliisi on aina yhteydessä mielenosoituksen järjestäjään lisätietoja varten.

Mielenosoituksen järjestäjä on vastuussa mielenosoituksesta. Poliisin tehtävä taas on turvata mielenosoitus. Näin tehdään myös siinä tapauksessa, että ilmoitus on jätetty tekemättä.

Ole ajoissa – parhaat paikat varataan kuukausia aiemmin

Jos samassa paikassa halutaan järjestää useampi mielenosoitus, etusija on ensimmäiseksi ilmoituksen tehneellä. Tyypillisten mielenosoituspäivien parhaat mielenosoituspaikat varataan kuukausia aiemmin. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän tyypillisimmät mielenosoituspaikat on jo syyskuussa varattu täyteen.

Yleensä mielenosoitukset järjestetään julkisella paikalla ulkona. Jos mielenosoitus järjestetään yksityisellä alueella tai julkisen alueen sisätiloissa, pitää siihen olla paikan haltijan lupa.

Esimerkiksi Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla poliisi on käynyt keskusteluja Itiksen kauppakeskuksen johdon kanssa mielenosoitusten järjestämisestä. Tila on julkinen ulkotila, josta kauppakeskus on vuokrannut osan kaupankäyntiä varten. Jatkossa poliisi pyrkii ohjaamaan paljon liikehdintää aiheuttavat mielenosoitukset Tallinnanaukiolta jonnekin muualle.

Ylikomisario Jere Roimu ei myönnä osallistuneensa itse yhteenkään mielenosoitukseen – mutta sanoo hetken harkinneensa mielenosoitusta, jossa osoitettiin mieltä kaikkia mielenosoituksia vastaan.