1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko asuntosi kylmä kuin jääkaappi? – Sinulla voi olla oikeus vuokranalennukseen

Säiden kylmeneminen saa asunnon tuntumaan viileältä. Kylmässä ei kannata sinnitellä liian pitkään. Vuokralaisilla on oikeus vuokranalennukseen, jos koti ei pyytämälläkään lämpiä.

Kotimaan uutiset
Villasukat.
Ritva Tarkki / Yle

Jos syksyn tullessa tuntuu, ettei asunnossa tarkene ja lämpöpatteri pysyy jatkuvasti kylmänä, kannattaa toimia, eikä turhaan odotella. Valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja neuvoo ottamaan yhteyttä asunnon vuokraajaan.

– Jos yhtenä iltana on kylmä, niin villasukat jalkaan ja välly päälle. Kannattaa tarkkailla tilannetta, koska lämmitysjärjestelmien anturit eivät reagoi ihan niin nopeasti kuin ihmiskeho. Jos lämpö tasaantuu parissa päivässä, kaikki on kunnossa. Jos ei, montaa päivää ei pidä kotona paleltua, Vuokralaiset yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo.

Montaa päivää ei pidä kotona paleltua.

Anne Viita

Makuuhuoneessa vähintään 18 astetta

Energiayritys Motiva suosittelee makuuhuoneisiin 18-20 ja oleskelutiloihin 20-21 asteen lämpötiloja.

– Huoneen lämpötilaa mitattaessa olisi hyvä, että jokaisessa huoneessa olisi oma lämpömittari, eikä sitä siirrettäisi paikasta toiseen, sanoo asiantuntija Sami Seuna Motivasta.

Jotta lukeman saa mitattua oikein, mittari tulee sijoittaa yli metrin korkeudelle, ei ulkoseinälle, eikä ikkunan lähelle.

– Lämpömittarin lukema ei kuitenkaan kerro asunnon lämpötilasta kaikkea. Myös asunnon vetoisuus vaikuttaa merkittävästi kylmän tunteeseen, Sami Seuna toteaa.

Vetoisuutta aiheuttavat ikkunoiden ja ovien puutteelliset tiivistykset, hallitsematon ilmanvaihto sekä rakenteelliset viat.

– Vuokranantajalle tulee kertoa, että huoneistossa on kylmä tai vetoa ja hänen tulee tarkistaa, onko asunnon lämmitysjärjestelmä ja kaikki säädöt kunnossa. On voinut "jäädä kesäaika päälle" ja lämmityslaitteet toimivat laiskemmin kuin talviajan asetuksilla, Anne Viita Vuokralaiset yhdistyksestä sanoo.

Pattereiden tai muiden lämmityslaitteiden huolto- ja korjaustyöt hän kehottaa jättämään suosiolla asiantuntijalle.

– Esimerkiksi pattereiden ilmaus kotikonstein alkaa olla vähän taakse jäänyttä elämää. En suosittele sitä mahdollisten vesivahinkojenkaan takia. Parempi pyytää huoltomiestä tarkistamaan asia.

Kodin suosituslämpötilat
Yle Uutisgrafiikka

Terveystarkastaja varmistaa asunnon kylmyyden

Lämpö on tärkeää terveyden lisäksi myös asumisviihtyvyydelle.

– Pitemmän päälle asunto, jonka lämpötila on 18 astetta, tuntuu viileältä. Mikäli lämpötila laskee alle 18 asteen, se on jo vuokralaiselle vuokranalennusperuste, jota voi vuokranantajalta vaatia.

– Vaateeseen kirjoitetaan, kuinka monelta päivältä ja minkä verran vuokranalennusta halutaan, Anne Viita sanoo.

Vuokranantajat tiedustelevat valtakunnallisesta etujärjestöstään ohjeita, miten vuokranalennuspyyntöihin tulisi suhtautua.

– Suhteessa kaikkiin kysymyksiin, joita saamme, näistä kysytään kuitenkin melko vähän, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja, lakimies Mia Koro-Kanerva.

Ei riitä, että vuokralainen vain soittaa ja sanoo, että jäätyy asunnossaan.

Mia Koro-Kanerva

Hän muistuttaa, että ennen mahdollisia korvauksia, asunnon kylmyys täytyy todentaa.

– Ei riitä, että vuokralainen vain soittaa ja sanoo, että jäätyy asunnossaan.

– Vuokralainen voi tilata terveystarkastajan, joka mittaa lämpötilat. Kun meillä on asiantuntijan näkemys siitä, onko asunnossa kylmä, missä kohtaa ja mahdollisesti mistä se johtuu, alamme keskustella vuokranalennuksesta. Ne ovat todella tapauskohtaisia ja osapuolten neuvoteltavissa, Mia Koro-Kanerva jatkaa.

Vuokralaisten toiminnanjohtajan, Anne Viidan mukaan pääkaupunkiseudulla terveystarkastajalle on ruuhkan takia puolen vuoden jono.

– Omaehtoinen selvitys on nopeampi tie. Osa riidoista sujuu neuvottelemalla, osa menee kuluttajariitalautakuntaan.

Lue seuraavaksi