Aftonbladet: Ruotsalaiset antavat aseita kurdeille taisteluun Isisiä vastaan

Kurdisotilaat sanovat lehdelle saaneensa panssarintorjunta-aseita ruotsalaisilta, jotka ovat Irakissa koulutustehtävissä. Ruotsin puolustusvoimat kiistää väitteet.

Aftonbladet
Kuvankaappaus Aftonbladetin sivuilta.
Kuvankaappaus Aftonbladetin sivuilta. Kuvasta on leikattu pois mainokset.

Äärijärjestö Isisiä vastaan taistelevilla Irakin kurdisotilailla on käytössään ruotsalaisten antamia aseita, kirjoittaa ruotsalaislehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsalaisia sotilaita on ollut vuoden verran Irakin kurdialueella kouluttamassa kurdien peshmergajoukkoja. Aftonbladet on haastatellut alueella kurdisotilaita, joiden mukaan ruotsalaiset olisivat antaneet muutakin kuin koulutusta.

Peshmergajoukkojen korkea-arvoinen komentaja sanoo Aftonbladetin mukaan olevansa kiitollinen aseista, joita ruotsalaiset ovat toimittaneet rintamalle. Komentaja, jota ei jutussa mainita nimellä, sanoo joukkojensa saaneen 83 kappaletta panssarintorjunta-aseita "joitakin kuukausia sitten".

Komentajan ja kahden muun Aftonbladetin rintamalla haastatteleman lähteen mukaan kyse olisi AT-4-kevytsingoista. Niitä tekee ruotsalainen asevalmistaja Saab, mutta niitä valmistetaan myös lisenssillä Yhdysvalloissa.

– Toiminta on vaivihkaista. Heillä on ruotsalaiset univormut, mutta ilman Ruotsin lippua olkapäällä. Kun he tulevat, kännykät ja kamerat täytyy panna pois, Aftonbladetin lähde sanoo.

Lehden mukaan kurditaistelijat myös esittelivät toimittajille puheena olleita aseita. Ne oli varustettu englanninkielisillä ohjeteksteillä, mikä Aftonbladetin mukaan viittaa siihen, että aseet olisi tehty Yhdysvalloissa.

Lisäksi kurdisotilaat sanovat Aftonbladetille, että ruotsalaiset olisivat auttaneet heitä kuvaamalla lennokeista Isisin joukkojen asemia.

Puolustusvoimat kiistää väitteet

Ruotsin puolustusvoimien mukaan tiedot eivät pidä paikkaansa, ja Irak-operaatiota hoidetaan Ruotsin valtiopäivien antaman mandaatin mukaisesti.

Puolustusvoimien tiedottaja Philip Simon sanoo, etteivät ruotsalaisjoukot ole antaneet peshmergoille tai muillekaan Irakissa toimiville joukoille minkäänlaisia aseita eivätkä myöskään tiedustelutietoa.

Simonin mukaan tietoa jaetaan kylläkin kulloinkin koulutuksessa olevien joukkojen kanssa, mutta se tehdään nimenomaan koulutustilanteen turvaamista ajatellen.

Panssarintorjunta-aseista syntyi Ruotsissa keskustelua myös vuosi sitten, kun Yhdysvallat ilmoitti toimittavansa Irakiin tuhansia AT-4-sinkoja. Nykyinen sopimus kieltää aseiden viennin ilman Ruotsin hyväksyntää.

Yhdysvaltain mukaan kyse oli aseista, jotka oli valmistettu ennen vuotta 1982. Tuolloinen sopimus ei kieltänyt vientiä.