1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tuhat ihmistä vetosi turhaan – Luonnonsuojelualuetta ei laajenneta Nokialla

Vastustajien mielestä luonnonsuojelualue olisi ollut liian lähellä yritys- ja asuinalueita, kun taas kannattajista tulivuoriperäinen metsä ei sovellu rakentamiseen.

luonto
Metsä
Yle

Nokian Siuroon ei tule uutta luonnonsuojelualuetta. Kaupunginhallitus päätti maanantaina, ettei se hae lupaa Ruutanan luonnonsuojelualueen viereen perustettavalle alueelle. Hanketta on valmisteltu pitkään ja Ely-keskus on tarjonnut perustamisesta 162 000 euroa Nokian kaupungille.

Kaupunginjohtaja esitti hallitukselle, että se päättäisi hakea Pirkanmaan Ely-keskukselta luonnonsuojelualueen perustamista. Äänestyksessä voitti kuitenkin Raija Nurmisen (sd.) tekemä vastaehdotus, että lupaa ei haeta. Ratkaisua perusteltiin sillä, että suunniteltu luonnonsuojelualue olisi liian lähellä yritys- ja asuinalueita.

Luonnonsuojelualueeksi kaavailtu metsä ei sovellu rakentamiseen. Siellä on todella jyrkkiä rinteitä, tulivuoriperäistä kalliota ja se rajoittuu rautatiehen.

Kaija Helle

Nokian luonto -yhdistyksen sihteeri Kaija Helle ei niele perusteluja.

– Luonnonsuojelualueeksi kaavailtu metsä ei sovellu rakentamiseen. Siellä on todella jyrkkiä rinteitä, tulivuoriperäistä kalliota ja se rajoittuu rautatiehen, hän kertoo.

– Lähistöltä löytyy paljon parempaa, rakennuskelpoista maata. Patrian ja Agco Powerin tehtaillekin on tilaa laajentua toiselle puolelle.

Myös kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto on todennut, että alue soveltuisi huonosti asuntorakentamiseen.

Nokian luonto -yhdistys luovutti muutama viikko sitten kaupunginhallitukselle vetoomuksen Siuron arvokkaiden metsien suojelemisesta. Vetoomuksen oli allekirjoittanut yli tuhat ihmistä. Helteen mukaan kolmannes allekirjoittajista oli nokialaisia.

– Kyllä tämä on sääli. Alueella on erittäin merkittäviä luontoarvoja ja sieltä on löytynyt muun muassa monia uhanalaisia lajeja, Helle sanoo.

– Mutta taistelu jatkuu. Selvitetään nyt ensin, mistä tässä on oikein kyse.

Lue seuraavaksi