1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maidontuotanto

Maidontuottajan huonoin vuosi vuosikymmeniin: "Nyt vaan velkaantuu"

Kainuun Puolangalla maitotilalliset investoivat rohkeasti, vaikka tuottoa ei tällä hetkellä tule. Usko maitomarkkinoiden toipumiseen on kuitenkin kova.

maidontuotanto
Lehmiä navetassa.
Elisa Kinnunen / Yle

Vaikka vienti Venäjälle on pysähtynyt, Keski-Euroopassa on ylituotantoa ja maidon tuottajahinta on pudonnut, kytee Puolangalla toivo paremmista maidontuottajan päivistä.

– Täällä oleva mahdollisuus on nurmen jalostaminen maidoksi ja lihaksi ja se osataan. Uskon, että maidontuotanto häviää täältä viimeisenä, mutta se vaatii sen, että pitää olla toimivat markkinat. Ei tätä kukaan pysty vuosikausia tappiolla pyörittämään, toteaa puolankalainen maidontuottaja Harri Peltola, jolla itsellään on lähemmäs sata lypsävää lehmää ja yhteensä 160 eläintä.

Puolangalla maidontuotanto on kuitenkin kasvanut tasaisesti viime vuosina keskimääräistä isompien tuotantoyksiköiden takia. Vuonna 2014 keskimääräinen puolankalaiselta tilalta meijeriin toimitettu maitomäärä oli 533 196 litraa. (siirryt toiseen palveluun) Viime vuonna tuotantomäärä kohosi noin 550 000 litraan. Keskimäärin maitotila Suomessa tuottaa vuodessa maitoa 250 000 litraa. Maitotiloja Puolangalla on 21.

– Eiväthän olosuhteet täällä ole yhtään sen kummemmat kuin missään naapurikunnassa. Joukossa vain hulluus tiivistyy. Kun joku tekee jotain niin, joku toinenkin tekee. Toisessa pitäjässä käy sitten niin, että kun yksi lopettaa, niin toinenkin lopettaa, Peltola pohtii.

Joukon esimerkki näkyy Puolangalla investointeina.

Meillä on voimakkaasti investoivat ja investoineet tilat.

Susanna Karvonen

– Meillä on voimakkaasti investoivat ja investoineet tilat. Nytkin on tulossa vielä tälle tai tulevalle vuodelle kolme investointikohdetta, kertoo MTK-Puolangan sihteeri Susanna Karvonen.

Ihan käytännön selitykseksi Peltola nimeää sen, että Kainuun korkeuksilla luonto ei ole myötämielinen muunlaiselle maataloudelle. Kausi ei riitä viljanviljelyyn.

Viivan alla tyhjää

Loppua lähenevä vuosi on Peltolan mukaan taloudellisesti huonoin hänen 26-vuotisen maatalousyrittäjäuransa aikana.

– Tämä ei tänä vuonna tuota yhtään mitään. Nyt vaan velkaantuu. Tulot laskivat niin paljon ja sitä ei pysty korjaamaan menojen pudottamisella mitenkään, Peltola huomauttaa, että neljänneksen pudotusta tuloista ei pysty mitenkään paikkaamaan kulujen vähentämisellä.

Maitotilallilnen Harri Peltola.
Elisa Kinnunen / Yle

Peltolan mukaan ahdinkoa ei voi paikata minkäänlaisilla tukiratkaisuilla, vaan ainoa keino on entisten markkinoiden elpyminen tai uusien markkinoiden löytäminen niin, että tuottajahintaa saadaan korkeammaksi. Keskimääräinen maidon tuottajahinta on tällä hetkellä Suomessa 36,27 senttiä litralta elokuun tilaston mukaan.

Onni on monet tuotteet

Vain osa maidosta jalostuu maidoksi, suuri osa muiksi tuotteiksi. Nestemäisen maidon kulutus on ajoittain käynyt alhaallakin, mutta tuottajan arjessa tämä ei näy.

Maidolla on perinteisesti vankka asema suomalaisessa ruokapöydässä.

Harri Peltola

– Maidosta tehdään monenlaisia tuotteita. Välillä nestemaidon tuotanto on varmaan vähentynyt, mutta silloin tehdään sitten enemmän juustoja, jogurtteja ja erilaisia herkkuja, kertoo Harri Peltola.

Maidon asema suomalaisessa ruokapöydässä onkin Peltolan mukaan jykevä, vaikkakin sitä horjuttaa kuluttajan vapaus valita kotimaisen ja muualla tuotetun tuotteen välillä.

– Maidolla on perinteisesti vankka asema suomalaisessa ruokapöydässä. Se on meillä vankka elinkeino, joka kantaa pitkälle ja tämän pohjoisen Suomen perusta on maidontuotannossa.

Lue seuraavaksi