1. yle.fi
  2. Uutiset

Paliskuntain yhdistyksen johtaja: Poromiehet tietävät itse parhaiten laitumien tilan

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollilan mukaan poromiehet tietävät parhaiten laidunmaiden tilan sekä osaavat katsoa asiaa kokonaisvaltaisesti.

Kotimaan uutiset
Poronhoito on ollut iso osa elämääni jo parinkymmenen vuoden ajan, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.
Sauli Antikainen / Yle

Luonnonvarakeskus Luke tutkii porojen laidunmaiden tilaa. Tutkimukset tehdään kymmenen vuoden välein.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollilan mukaan tälläiset tutkimukset on hyviä, mutta poromiehet itse tietävät parhaiten laiduinten tilan.

– Näistä tutkimuksista me tietenkin saadaan tietää mikä on jäkälän tilanne tietyissä paikoissa, mutta tietenkin poromiehet ja paliskunnat tietävät itse paremmin tilanteen, kun metsässä kuitenkin elävät ja ovat.

Laidunmaiden tilaan on monenlaisia näkemyksiä. Saamelaiskäräjien ympäristösihteeri sanoi, että laitumiin vaikuttaa myös ilmastonmuutos ja metsätalous. Anne Ollila sanoo, että poromiehet näkevät asian kokonaisvaltaisesti.

– Poromiehet näkevät tämän kokonaisvaltaisesti tietäen, että poro syö 300 muuta kasvia, eikä suinkaan elä vain jäkälällä. Luke taas mittaa valituilla paikoilla vaan jäkälän osuuden. Ehkä nämä erilaiset näkökulmat nostattavat keskustelua asiasta.

Paliskuntain yhdistys näkee tilanteen olevan hyvä

Luken entisten laidunmaainventointien ja muiden tutkimusten mukaan porojen talvilaidunmaat ovat vuosien mittaan vähentyneet ja heikentyneet koko poronhoitoalueella, mutta paliskuntain yhdistyksen mukaan tilanne on hyvä.

– Kun katsoo täältä Rovaniemeltä niin tilannehan on hyvä. Porojen teuraspaino on itseasiassa erinomainen, tietenkin se on vähän vuodesta kiinni. Porot kuitenkin näyttävät terveiltä ja hyvinvoivilta, ei tässä pitäisi mitään suurta hätää olla, sanoo Anne Ollila.

Lue seuraavaksi