Koe uusi yle.fi

Ovatko talven toimeentulotuet vaarassa? Valtava Kela-siirto ei ole läpihuutojuttu

Kunnissa pelätään loppuvuoden toimeentulotukihakemusten ruuhkautuvan. Hakijan pitää itse huolehtia tämän vuoden viimeinen kunnan tukipäätös Kelaan - tietosuojasyistä päätös ei kulje sähköisesti kunnista Kelaan.

toimeentulotuki
Toimeentulotuki
Vantaalla Tikkurilan Kelan palvelupisteessä uudistuksesta tiedotetaan kotimaisten kielten lisäksi myös muun muassa arabiaksi ja somaliaksi.Ronnie Holmberg / Yle

Perustoimeentulotuen myöntäminen siirtyy ensi vuoden alusta lähtien kunnilta Kansaneläkelaitokseen. Kyseessä on valtava uudistus, sillä viime vuonna toimeentulotukea myönnettiin (siirryt toiseen palveluun) koko Suomessa 261 500 kotitaloudelle yhteensä 745,5 miljoonaa euroa.

Myönnetyn tuen kokonaissumman uskotaan kasvavan yhä ensi vuonna, koska Kelan kynnyksen uskotaan olevan sosiaalitoimiston kynnystä matalampi. Ensi vuonna koko perustoimeentulotuki nielee valtion menoista arviolta noin 830 miljoonaa euroa.

Perustoimeentulotuen siirto Kelaan ei ole pelkkä läpihuutojuttu. Kokosimme mahdollisia ongelmakohtia.

1. Loppuvuoden tukihakemukset voivat ruuhkautua kuntaan

Etenkin pääkaupunkiseudun kunnissa pelätään, että kaikista toimeentulotukihakemuksista ei ennätetä antaa päätöstä ennen vuodenvaihdetta eikä hakija näin saa kipeästi tarvitsemiaan euroja. Esimerkiksi Espoossa on jo pulaa ammattitaitoisista etuuskäsittelijöistä.

Kaupunki alkoi muuttaa jo yli vuosi sitten vapautuvia etuuskäsittelijän työpaikkoja määräaikaisiksi päättymään tämän vuoden loppuun, minkä vuoksi osa työntekijöistä on jo siirtynyt muualle pidempiaikaisiin työsuhteisiin. Osa kuntien etuuskäsittelijöistä on jo rekrytoitu Kelaan. He aloittavat Kelassa marraskuun puolivälissä, joten kriittisin aika kuntien etuuskäsittelyssä on marraskuun loppupuoli ja joulukuu.

Viimeiset rekrytoinnit Kelaan ovat käynnissä, joten kuntien ammattiväkeä voi siirtyä vielä nyt tiedettyä enemmän Kelaan. Kela palkkaa 400-500 uutta työntekijää.

Espoossa yritetään nyt pikakouluttaa vuokratyövoimaa henkilöstöpalveluyhtiö Seuresta. Lisäksi loppuvuodeksi on määrätty lomakielto.

Ruuhkaa voi syntyä myös Kelassa ennen kuin kokemusta ja rutiinia kertyy.

Lakia säädettäessä Kuntaliitto ja ammattiliitto JHL vaativat perustoimeentulotuen käsittelyn siirtämistä Kelaan liikkeenluovutuksena, jolloin kuntien etuuskäsittelijöiden työt olisivat siirtyneet suoraan Kelaan. Useassa kunnassa on käyty yt-neuvotteluja työn loppumisen takia. Esimerkiksi Espoo ei irtisanonut ketään.

2. Tieto ei siirry sähköisesti, vaan hakija vie paperin

Kunnat eivät saa siirtää tuen saajien tietoja tietosuojasyistä Kelaan. Toimeentulotukea hakevan pitää itse säilyttää ja toimittaa tuorein kunnasta saamansa tukipäätös Kelaan – paperilla tai skannattuna liitetiedostona.

Jos kunnan joulukuun päätös on viivästynyt ruuhkan takia tai hakija on hukannut päätöksensä, Kelan virkailija joutuu soittelemaan tai sähköpostittelemaan hakijan kotikuntaan. Tällaisia ”punaisia linjoja” on jo suunniteltu esimerkiksi Espoon ja Kelan välille.

Yksistään Espoossa jätetään keskimäärin 6 100 toimeentulotukipäätöstä kuukaudessa, ja normaalistikin joulukuu on ruuhkaisimpia kuukausia.

Päätös toimeentulotuesta pitäisi saada viimeistään seitsemässä arkipäivässä hakemuksen jättämisestä, mutta käytännössä läheskään kaikilla hakijoilla ei ole nytkään kaikkia tarvittavia asiakirjoja tukihakemuksessa, ja jokainen puute viivästyttää tukipäätöksen tekoa.

3. Tukipäätös voidaan tehdä jatkumaan ensi maaliskuuhun

Kunnat voivat tehdä ensi maaliskuuhun ulottuvan tukipäätöksen, jos esimerkiksi hakijan tuloissa ja menoissa ei oleteta tapahtuman muutoksia. Tällaisia hakijoita voivat olla esimerkiksi eläkeläiset. He säästyisivät näin alkuvuoden mahdollisista ruuhkista ja käynnistysvaikeuksista Kelassa.

Maaliskuuhun ulottuvaa päätöstä saatetaan kuitenkin joutua vielä korjaamaan kunnassa, sillä toimeentulotuen määrä tarkistetaan vuosittain kansaneläkeindeksin perusteella. Tarkistus osuu nytkin marras-joulukuulle. Lisäksi esimerkiksi hakijan vuokra ja sähkölasku voivat kallistua vuodenvaihteessa. Jokainen tukea saanut tietenkin toivoo, ettei siitä ainakaan perittäisi senttiäkään takaisin.

4. Jatkossakin on kaksi luukkua

Kunnat myöntävät edelleen ensi vuonnakin täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Asiakkaan hyppyyttämisestä eri luukuilla ei siis vielä päästä eroon.

Kuntien etuuskäsittelijät pääsevät näkemään sähköisesti Kelan päätöksen perustoimeentulotuesta ja siihen liittyvät asiakirjat, mutta jos tiedot halutaan siirtää kuntien omiin tietojärjestelmiin, tämä pitää tehdä manuaalisesti eli naputtelemalla tiedot tietokoneelle.

Kela lupailee toimivaa sähköistä tiedonsiirtoa syksyksi 2017, mutta tämä riippuu myös yksittäisten kuntien tietojärjestelmistä. Paljon on kiinni myös sote-ratkaisusta: esimerkiksi mitä järjestelmämuutoksia yksittäisissä kunnissa kannattaa yhä tehdä?

5. Kun kaikki eivät ole vielä netissä

Koska kaikissa Suomen kunnissa ei ole enää Kelan toimistoa ja koska kaikki ihmiset eivät osaa tai halua tehdä sähköisiä hakemuksia, Kela lupaa tehdä toimeentulotukihakemuksia myös suullisesti puhelimessa.

Tällöin Kelan virkailija kysyy hakijalta tarvittavat kysymykset puhelimessa ja neuvoo asiakirjojen kanssa.

Tätä varten avataan Kela avaa 12. joulukuuta neuvontapuhelimen. Jo nyt Kelan sivuilta löytyy muun muassa opastusvideo (siirryt toiseen palveluun).

Kelan toimistoihin on tulossa entistä enemmän verkkoasioinnissa kädestä pitäen neuvovia työntekijöitä.

Kelan mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi Vantaalla ja Helsingissä vain 15 - 20 prosenttia toimeentulotukiasiakkaista käyttää kaupungin verkkopalveluja toimeentulotukiasioinnissa.

6. Kiireellä tehtyä Kela-lakia paikataan

Laki Kela-siirrosta sorvattiin edellisen, Alexander Stubbin hallituksen aikana niin kiireellä, että nyt sitä joudutaan täydentämään. Lausuntokierros (siirryt toiseen palveluun)uudesta lakiesityksestä päättyy huomenna, ja laki pitäisi ehtiä käsitellä eduskunnassa reilusti ennen vuodenvaihdetta.

Siinä esimerkiksi annetaan nyt Kelalle mahdollisuus vastaanottaa ensi vuotta koskevia tukihakemuksia jo tämän vuoden puolella, joulukuun alusta lähtien, sekä myös antaa päätöksiä, vaikka hakija saisi rahat tililleen vasta 2.tammikuuta 2017.