Kaidin biojalostamon tonttikauppa lähes valmis – ympäristölupahakemus jätetään tällä viikolla

Kemin ja Kaidin tonttikauppa on hiottu lähes valmiiksi. Yhtiö kertoo Kauppalehdessä, että se voi jättää rakennuslupahakemuksen heti, kun kauppa on selvä.

Kotimaa
Carl Haglund
Toimitusjohtaja Carl Haglund vieraili Kemissä syyskuun alussa.Jarno Tiihonen / Yle

Kemiin biojalostamoa suunnitteleva Kaidi ja Kemin kaupunki ovat saaneet Ajoksen tontin kauppakirjan lähes valmiiksi. Kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan siihen tehdään enää viimeisiä muotoiluja.

– Viime viikkoina sitä on hiottu yhtiön kanssa. Siinä on soviteltu yhteen suomalaista ja kiinalaista jurismia. Toki valmistelun pohjana on ollut aiesopimus, joka ei ole julkinen, Nissinen kertoo.

Nissinen arvelee, että valtuusto päättää sopimuksesta mahdollisesti jo lokakuun puolivälissä.

– Nopeimmillaan se ehtii kaupunginhallituksen kokoukseen 10. lokakuuta ja valtuustolle 17. lokakuuta.

Myös Kaidi on keskiviikkona arvioinut sopimuksen tulevan esille lokakuun valtuustossa. Toimitusjohtaja Carl Haglund sanoo Kauppalehden haastattelussa, että yhtiö voi jättää rakennuslupahakemuksen heti, kun tonttikauppa on selvä.

Biobensiinin osuus nousee

Yhtiö kertoi myös jättävänsä Kemin laitoksen ympäristölupahakemuksen tällä viikolla. Ympäristölupahakemuksessaan Kaidi on tarkentanut tuotantomääriään ja prosessejaan.

Jalostamon vuosituotannoksi on arvioitu edelleen 200 000 tonnia biopolttoaineita. Yhtiö kuitenkin aikoo hieman nostaa biobensiinin osuutta. Aiemmin sen osuudeksi kaavailtiin neljännestä, mutta nyt se on tarkoitus nostaa 30 prosenttiin.

Enempää biobensiinin osuutta ei todennäköisesti voi lisätä.

– Siinä tulee tekniikan rajat vastaan, että sitä ei voi paljoa muuttaa. Jonkun verran bensiinin osuutta voidaan lisätä ja itse asiassa biobensiinillä tuntuu olevan jonkun verran kovempi kysyntä markkinoilla kuin biodieselillä, Kaidi Finlandin silloinen toimitusjohtaja Pekka Koponen kertoi Yle Kemin haastattelussa heinäkuussa.

Puuta kuluu arvioitua enemmän

Lisäksi yhtiö kertoo Kauppalehden haastattelussa energiapuuta kuluvan aiemmin arvioitua enemmän eli 2,8 miljoonaa kuutiota vuodessa. Yhtiö hakee myös lupaa käyttää optiona mäntyöljyä noin 28 000 tonnia vuodessa.

Laitoksen hinta on tarkentunut miljardista 900 miljoonaan euroon.