Lento MH17:n rikostutkijat: Kone ammuttiin alas Venäjältä tuodulla ohjuksella

Kansainvälinen rikostutkijaryhmä sanoo, että malesialaisen matkustajakoneen pudotti itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014 Buk-ilmatorjuntaohjus, joka tuotiin Venäjältä ja vietiin laukaisun jälkeen takaisin Venäjälle.

Kuva: Jerry Lampen / EPA

Hollannin johtama rikostutkijaryhmä arvioi, että Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014 maahansyöksyneen matkustajakoneen pudotti Buk-ilmatorjuntaohjus, joka laukaistiin Itä-Ukrainasta Venäjä-mielisten separatistien valvomalta alueelta.

Tutkijoiden mukaan ohjusjärjestelmä tuotiin Itä-Ukrainaan Venäjältä ja palautettiin Venäjälle myöhemmin. Tutkijat kertoivat tarkalleen muun muassa kuvien avulla mitä reittiä ja millä tavalla ohjus kuljetettin Pervomaiskyiin ja sieltä pois.

Ohjus ammuttiin 17. heinäkuuta kapinallisten hallussa olleen Pervomaiskyin kylän tuntumassa olevalta pellolta, kertovat tutkijat. Pervomaiskyi sijaitsee kuusi kilometriä Snižnestä etelään. Snižne puolestaan sijaitsee vajaa sata kilometrin Donetskista itään.

Tutkijat perustavat arvioinsa suurelta osin Itä-Ukrainan separatistien välisiin puhelinkeskusteluihin. Tietoja rikostutkinnasta julkistettiin yli tunnin kestäneessä tiedotustilaisuudessa.

Tutkijaryhmä ei kertonut tarkkaa käsitystään siitä kuka ohjuksen laukaisi.  Tutkijat eivät halunneet ottaa kantaa Venäjän mahdolliseen osallisuuteen koneen alasampumisessa.

Kaiken kaikkiaan sadan henkilön osuutta koneen alasampumiseen tutkitaan. Lopullinen rikostutkintaraportti julkistetaan myöhemmin, mutta tutkijaryhmä ei tänään osannut arvioida kuinka kauan tutkinnan loppuun saattaminen kestää.

MH17:n uhrien omaisia kokoontumassa kongressikeskukseen, missä rikostutkinnasta kerrottiin. Kuva: Jerry Lampen / EPA

Raportin tulokset kerrottiin ensin koneen maahansyöksyssä kuolleiden omaisille.  Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleessa koneessa oli 298 ihmistä, jotka kaikki kuolivat.

Jo aiemmin hollantilainen turvallisuuslautakunta ja vapaaehtoisten kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmä ovat arvioineet, että koneen pudotti venäläisvalmisteinen Buk-ohjus.  Aiemmin on myös arvioitu, että alasampuminen oli vahinko, sillä kohteen luultiin olevan ukrainalainen rahtikone.

Venäjä on kiistänyt osuutensa

Tutkijat sanoivat olevansa valmis tutkimaan uusia tutkatietoja, jos Venäjä sellaisia tutkijaryhmälle luovuttaa. Venäjä on sanonut sen hallussa olevien tutkatietojen viittavan siihen, että ohjus olisi laukaistu Ukrainan hallituksen, ei kapinallisten, valvomalta alueelta.

Venäjä on moneen otteeseen kiistänyt osuutensa MH17:n maahansyöksyyn.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi keskiviikkona, että Venäjä vaatii riippumatonta tutkintaa katastrofista. Venäjä on arvostellut nyt meneillään olevaa tutkintaa puolueelliseksi.