1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittiarkisto: Normandian maihinnousun pelastivat silkkisukat ja kaksoisvakoojan vaimon huijaaminen

Liittoutuneiden hyväksi työskennellyt kaksoisagentti "Garbo" onnistui huijaamaan koko Saksan armeijaa, mutta suurimmat ongelmat aiheuttikin vakoojan tunteikas vaimo.

Ulkomaat
Sotilaita Normandian maihinnousussa.
Ullstein Bild / AOP

Britannian kansallisarkiston asiakirjoista on paljastunut tapahtumaketju, joka oli vähällä muuttaa koko maanosan historian kulun.

Natsi-Saksan vallattua Euroopan liittoutuneet valmistelivat suurta maihinnousua Ranskan Normandiaan. Maihinnousupaikka oli kuitenkin pidettävä visusti salassa ja lisäksi oli harhautettava saksalaiset sotilasosastot muualle. Muuten laivoista nousevat sotilaat olisi ammuttu jo rantaviivalle.

Harhautuksessa avainasemassa oli espanjalainen kaksoisagentti Juan Pujol, joka tunnettiin koodinimellä Garbo.

Saksalaiset luulivat hänen vakoilevan Saksalle. Todellisuudessa hän syötti saksalaisille väärää tietoa, jonka mukaan maihinnousu tehtäisiin Englannin kanaalin kapeimmalla kohdalla, Calais'n lähelle.

Harhautusoperaatiossa suureksi ongelmaksi nousi Pujolin temperamenttinen vaimo Araceli Gonzalez de Pujol. Hän ei osannut englantia, oli ensimmäistä kertaa eläissään Espanjan ulkopuolella ja kärsi suunnattomasti englantilaisesta ruoasta. Pahinta oli, että hän ikävöi ankarasti äitiään.

Suostuttelua silkkisukilla

Jo helmikuussa 1943 vaimo uhkasi marssia pariskunnan kahden lapsen kanssa Espanjan Lontoon-lähetystöön päästäkseen takaisin äitinsä luo. Espanja oli Saksan liittolainen, joten Aracelin siirtyminen lähetystöön olisi väistämättä paljastanut Garbon salahankkeen.

Britannian Salainen palvelu päätti tuolloin ryhtyä epätoivoisiin tekoihin. Rouva Garbolle oli aiemmin luvattu silkkisukkia hyvitykseksi hänen kohtaamistaan vaivoista. Britannia ei kuitenkaan ollut täyttänyt lupaustaan, koska kaikki maahan tullut silkki käytettiin sotilaiden laskuvarjoihin.

22. helmikuuta 1943 Salaisen palvelun MI5:n agentti C.P. Harvey sai erikoisen tehtävän. Hänen piti matkustaa salaa Portugaliin, missä oli tarjolla silkkiä, ja ostaa rouva Garbolle 12 paria silkkisukkia.

Agentti Harvey onnistui ja Britannian tiedustelupalvelun MI6:n (SIS) kautta rouva Garbo sai sukkansa. Kansallisarkiston kätköissä on edelleen asiakirja, joissa lähettäjäksi on merkitty SIS, vastaanottajaksi rva Garbo ja sisällöksi "silkkisukkia".

Hätätilanne ja uusi juoni

Rouva Garbo oli hetken aikaa tyytyväinen sukkiinsa, mutta tunne ei kestänyt kauan. kesäkuun 21. päivä 1943 Britannian salainen palvelu sai hälytyksen, jonka syynä oli valtava riita Garbojen kotona. Kansallisarkistoon talletettu raportti on otsikoitu: "Raportti rva Garbon hysteerisestä iltapäivästä".

Rouva Garbo oli soittanut miehensä vakoilutoiminnan esimiehelle Tommy Harrisille ja ilmoittanut menevänsä välittömästi Espanjan lähetystöön.

– He voivat ampua minut huomenna, mutta en halua elää enää yhtään päivää Englannissa, sanoi epätoivoinen vakoojan vaimo.

– Enkä tahdo elää enää yhtään päivää mieheni kanssa. Te voitte olla hänen kanssaan, hän jatkoi.

Käynti vankileirillä

Garbo itse pohti kuumeisesti, miten pitää maailmanhistoriallinen salaisuus ja samalla ratkaista aviollinen ongelma. Mestarihuijari päätti huijata vaimoaankin.

Garbon ehdotuksesta kaikki hänen esimiehensä esittivät, että Garbo oli erotettu tehtävästään vaimon epäluotettavuuden takia. Erottamisen takia Garbo olisi raivostunut ja viety vankileirille, jossa säilytettiin vangittuja natsivakoojia.

Rouva sai luvan käydä katsomassa miestään leirillä. Sieltä "vangittu" löytyikin vanginpuvussa ja parta ajamattomana.

Espanjalainen kaksoisagentti Juan Pujol
Espanjalainen kaksoisagentti Juan Pujol tunnettiin koodinimellä Garbo.Stuart Clarke / REX / AOP

Rouva Garbo ymmärsi heti aiheuttaneensa harmia miehelleen. Vuolaasti kyynelehtien ja anteeksi pyydellen hän allekirjoitti paperin, jossa pahoitteli tapahtunutta.

Hitler uskoi vääriä tietoja

Maihinnousu tapahtui lopulta kesäkuussa 1944 Normandian rannikolle. Liittoutuneet olivat rakentaneet Kanaalin rannikolle suuren "valearmeijan"hämäämään Saksan tiedustelua. Agentti Garbon tätä tukeva kertomus myös otettiin täydestä.

Saksan sodanjohto piti Calais'n alueella, 250 kilometrin päässä Normandiasta kaksi panssaridivisioonaa ja 19 jalkaväkidivisioonaa, jotka olisivat voineet pahimmillaan estää koko maihinnousun.

Garbon kertomus upposi varsinkin natsijohtaja Adolf Hitleriin, joka Garbon suureksi yllätykseksi myönsi heinäkuun 29. päivä vakoojalle suuren saksalaisen kunniamerkin, rautaristin, "poikkeuksellisista ansioista".

Arkistolöydöstä kertovat BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: BBC, Independent, Yle

Lue seuraavaksi