1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suojelukohteet

Myllyvanhus lahoaa käsiin Puolangalla – "Suojelu syö tällaiset rakennukset"

Puolangan Lylykylän asukkaat pelkäävät suojelun mukanaan tuomia velvoitteita niin, etteivät uskalla hankkia Museoviraston aikoinaan ostamaa myllyä takaisin kylän haltuun.

Viimeinen korjaus 1889 rakennettuun myllyyn tehtiin 25 vuotta sitten. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Puolangan Lylykylällä ei huudeta hurraata vesimyllyn hoidolle. Museovirasto osti aikanaan Lylyjoen varrella olevan Paasikosken hierinmyllyn ja teki suojeltuun myllyyn ison remontin vuonna 1991. Kyläyhdistyksen sihteerin Juhani Oikarisen mukaan mylly on nyt rapistumassa paikalleen.

– Huoltamattomuus alkaa näkyä suojelupäätöksen jälkeen. Huoltotöitä pitäisi tehdä vuosittain, kuten tehtiin ennen museoviraston tuloa omistajaksi. Virasto kyllä hallinnoi ja määrää, mitä kuuluisi tehdä, mutta ei anna määrärahoja tekemiseen.

Myllyn rapistuessa kaikki muukin hiljenee.

Juhani Oikarinen

Kyläläiset ovat seuranneet myllyn alamäkeä läheltä.

– Viimeisen kerran täällä tehtiin näytösluonteisesti jauhoja kolme vuotta sitten. Myllynkivet ovat kunnossa, mutta alapuolella koneisto on rikki. Lattia on romahtanut, katto alkaa olla pian entinen ja patorakennelmallekin saa nousta vain omalla vastuulla.

Myllyä ei uskalleta ottaa omaan hoitoon

Paasikosken myllyalue on Juhani Oikarisen mukaan ollut kyläläisille keskeinen kokoontumispaikka vuosien varrella.

– Täällä pidettiin jauhatusaikoina juhlia, esitettiin kesäteatteria, tehtiin sauna, laavu ja kioski. Myllyn rapistuessa kaikki muukin hiljenee.

Myllyllä on pitkä historia. Vuonna 1889 rakennettu mylly on kertaalleen ajautunut tulvan mukana poiskin, mutta silloin kyläläiset hakivat hirret takaisin ja pystyttivät myllyn uudelleen.

Myllynkivet ovat edelleen käyttökunnossa. Jauhoja myllättiin näytösluonteisesti viimeksi vuonna 2014. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Nyt kyläläisiä jarruttaa pelko siitä, miten suojelu vaikuttaa tarvittavien korjausten tekoon. Jos vaatimus on, että kaikki korjaukset pitää tehdä samanlaisin menetelmin ja työkaluin kuin mylly rakennettiin, urakasta tulisi liian iso taakka kylälle kannettavaksi, pohtii Oikarinen.

– Kyllä halua olisi ottaa mylly nytkin haltuun, mutta suojelupäätöksen takia ei ole uskallusta. Onhan näitä myllyjä kaupiteltu takaisin muuallakin, mutta kauppa ei ole käynyt. Suojelu syö tällaiset rakennukset.