1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokenut USA-diplomaatti: Trump on Yhdysvaltojen oma Veikko Vennamo

Parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa suurlähettiläänä ja YK-tehtävissä toiminut Jukka Valtasaari seuraa presidentinvaaleja tarkalla silmällä.

USA:n presidentinvaali
Jukka Valtasaarella on USA:ssa joukko ystäviä ja kaksi lastenlasta.
Jukka Valtasaari on kokenut USA-diplomaatti.Petri Vironen / Yle

Nykyisin eläkkeellä olevalla Valtasaarella on vahva side Yhdysvaltoihin. Uudella mantereella asuu iso joukko ystäviä ja kaksi lastenlasta.

– Minulla on siellä parikymmentä hyvää ystävää, jotka ovat olleet keskeisissä asemissa. Jos tarvitsee jotain tarkistaa, viestit lentävät, Mikkelissä Atlantti-seuran tilaisuudessa keskiviikkona puhunut Valtasaari kertoi.

Valtasaari työskenteli New Yorkissa YK-tehtävissä lähes 10 vuotta ja Washingtonin suurlähettiläänä kahteen otteeseen, yhteensä 12 vuotta.

Valtasaaren mielestä Trumpin nousussa Valkoisen talon kynnykselle on vennamolaisia piirteitä. Donald Trump on saanut taakseen keskiluokkaa.

Ilmiö taustalla on sama. Unohdettu kansa, kuten Vennamo sanoi

Jukka Valtasaari

– Mitä Trump ikinä sanookin, he katsovat, että noin se pitää juuri sanoakin. He eivät näe sitä yksityislentokonetta, jolla hän tulee paikalle ja painaa baseball-lakin päähänsä. Ihmisinä he ovat varmaan erilaisia, mutta ilmiö taustalla on sama. Unohdettu kansa, kuten Vennamo sanoi, Valtasaari arvioi.

– Yhdysvaltalainen kaipaa vahvaa johtajuutta, mutta on valmis mudanheittoon. Ei auta muuta kuin yrittää ymmärtää, että mitähän sitten tapahtuu kun jompi kumpi heistä tulee valituksi presidentiksi.

"Visio amerikkalaisesta unelmasta kadonnut"

Jukka Valtasaaren viimeisin diplomaattipesti oli vuosina 2001–2005 Washingtonissa. Sitä ennen sujui viisi vuotta ulkoasiainministeriön valtiosihteerinä. Valtasaari muistuttaa, että erityisesti valkoinen keskiluokka on pettynyt amerikkalaiseen elämänmenoon.

– Heidän tulonsa ovat samalla tasolla kuin 1980-luvulla. Visio amerikkalaisesta unelmasta on kadonnut. Se, että työtä tekemällä voi rikastua. Onnen tavoittelu löytyy jopa heidän perustuslaistaan.

Tässä tilanteessa 14 miljoonaa amerikkalaista äänesti presidenttiehdokkaakseen Donald Trumpin. Valtasaarelle ehdokkaista tutumpi on Hillary Clinton, jonka kanssa suomalaisdiplomaatti on illastanut useamman kerran yhteisten tuttavien kautta.

– Clinton on taitava ja kokenut poliitikko, joka on ollut The First Lady Arkansasista lähtien Valkoiseen taloon saakka. Hän on valmistautunut tehtävään kymmeniä vuosia.

Valtasaaren mielestä vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Yhdysvaltojen presidentillä on paljon valtaa vain, jos kongressi seisoo presidentin takana.

– Ehdokkaita ei voi verrata, niin erilaisia he ovat. Trump on unohdetun kansan edustaja. Clinton taas yrittää löytää poliittisen keskustan.

Valtasaaren laskelmissa Trumpin pitäisi saada 90 prosenttia republikaaneista, 40 prosenttia naisväestä ja 30 prosenttia latinoista.

– Tällä paketilla voisi voittaa, mutta siitä puuttuu vielä.

Jos näin tapahtuisi, 75 vuotta politiikkaa heitettäisiin hukkaan.

Jukka Valtasaari

Suomen tai Euroopan kannalta Valtasaari ei pidä vaalien lopputulosta kovin merkittävänä.

– Itämerestä on tullut Naton sisäinen meri. USA on sitoutunut puolustamaan Naton jäsenmaita. Jos näin tapahtuisi, 75 vuotta politiikkaa heitettäisiin hukkaan eli se mitä toisen maailmansodan jälkeen on saavutettu.

Lue seuraavaksi