Komissio haluaa tiukemmat säännöt lobbaukseen

Lobbarin pitäisi jatkossa rekisteröityä, jos hän mielii päästä tapaamaan päätöksentekijöitä – myös komission ulkopuolella.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Entisten komissaarien jääviysongelmien kolhima EU-komissio haluaa tiukentaa Brysselin edunvalvonnan sääntöjä.

Komissio julkisti tänään keskiviikkona ehdotuksensa, jonka mukaan edunvalvojien eli lobbarien olisi ilmoittauduttava EU:n ylläpitämään rekisteriin, jos he haluavat päästä tapaamaan Euroopan parlamentin jäseniä tai ministerineuvoston korkeita virkamiehiä. Myös istuvan ja tulevan puheenjohtajamaan suurlähettiläät ovat listalla.

Tähän saakka vaatimus on koskenut vain tapaamisia komissaarien ja komission korkeiden virkamiesten kanssa. Komissio on myös julkaissut lobbarien tapaamiset internetissä. Lobbarit saisivat jatkossakin tavata komission ja muiden toimielinten alempia virkamiehiä ilman ilmoitusta.

Järjestö kritisoi

Avoimuutta ajava kansalaisjärjestö Corporate Europe Observatory pitää komission ehdotusta liian löyhänä.

– Lobbaustapaamisten valtava enemmistö pysyy yhä katveessa, ja rekisteröimättömät lobbarit voivat jatkaa toimiaan ilman valvontaa, sanoi järjestön edustaja Margarida da Silva tiedotteessa.

Ehdotuksesta vastaava komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi, että kyse on vasta komission ensimmäisestä esityksestä, jota parlamentti ja ministerineuvosto voivat halutessaan tiukentaa.

– Listalle on laitettu kaikki ne, jotka tekevät päätöksiä, Timmermans perusteli rajausta korkean tason virkamiehiin ja poliitikkoihin.

Lobbaaminen eli päätösten sisältöön vaikuttaminen on Brysselissä arkipäiväistä toimintaa. Transparency international -järjestön mukaan EU:ssa toimii noin 20 000 lobbaria, joista noin puolet on ilmoittautunut komission rekisteriin.

Taustalla Barroso-keskustelu

Komission suhteet lobbareihin ovat olleet otsikoissa siitä saakka kun kävi ilmi, että komission entinen puheenjohtaja Jose Manuel Barroso on palkattu investointipankki Goldman Sachsin johtajaksi.

Komissio on poistanut Barroson erityisoikeudet entisenä puheenjohtajana. Sen mukaan myös Barroson on ilmoittauduttava rekisteriin, jos hän mielii tavata komission edustajia. Jupakasta huolimatta Barroso on nauttinut 7000 euron kuukausittaista varhaiseläkettä komissiosta siitä saakka kun hän täytti 60 vuotta keväällä.

Viime viikolla kävi puolestaan ilmi, että entinen komissaari Neelie Kroes oli jättänyt ilmoittamatta asemansa veroparatiisiyhtiössä.