1. yle.fi
  2. Uutiset

BBC: Sudanin hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita Darfurissa

Ihmisoikeusjärjestön mukaan kymmenet lapset ovat kärsineet kivuliaan kuoleman. Tammikuun jälkeen yli 200 on kuollut kiellettyjen aseiden takia.

Ulkomaat
Aikuisia ja lapsia istuu maassa puun varjossa.
Pakolaisia YK:n pakolaisleirillä Etelä-Sudanin Jubassa 11. heinäkuuta.Beatrice Mategwa / EPA

Sudan hallituksen syytetään käyttäneen kemiallisia aseita Darfurissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Kemiallisia aseita on käytetty ainakin 30 iskussa, joiden laajuutta ja raakuutta on vaikea kuvata.

Darfurissa kymmeniä lapsia on kuollut vääntelehtien tuskissaan tappavien kemiallisten aseiden takia. He oksentavat verta, hengittävät vaikeasti ja myös iho oireilee. Vaikutuksia on myös silmiin ja virtsaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan yli 200 ihmistä arvioidaan saaneen surmansa kiellettyjen aseiden takia tammikuun jälkeen.

Uusi raportti kertoo Sudanin hallituksen toistuvista hyökkäyksistä omaa kansaansa vastaan todistaa, ettei mikään ole muuttunut Ihmisoikeusjärjestön kahdeksan kuukauden tutkimukset paljastivat "poltetun maan, joukkoraiskaukset, tapot ja pommit".

Kaksi itsenäistä kemiallisten aseiden asiantuntijaa ovat vahvistaneet, että oireet sopivat kemikaalien aseiden aiheuttamien oireiden ja vammojen kanssa.

Amnesty kehottaa hallituksia painostamaan Sudanin hallitusta, että humanitaariset järjestöt pääsisivät viemään apua Darfurin syrjäseuduille. Sudanin hallitus on nyt toistuvasti käyttänyt kemiallisia aseita omaa kansaansa vastaan, sellaista toimintaa ei voi jättää huomiotta, järjestö vaatii.

Amnesty on lähettänyt kopion raportista myös Sudanin hallitukselle, mutta ei ole saanut mitään vastausta.

Sudanin hallituksen joukot ja kapinallistet ovat taistelleet Darfurissa jo 13 vuotta.

Lue seuraavaksi