Öljyn hinta nousukiitoon öljymahtien kädenpuristuksesta

Nousussa ovat raakaöljyn hinnat sekä kaukomaiden öljy-yhtiöt ja torstain kaupankäynnin alkaessa oletettavasti Euroopankin pörssit.

talous
Mahshahrin öljyjalostamo Iranissa.
Mahshahrin öljyjalostamo Iranissa.Abedin Taherkenareh / EPA

Opec-maiden yllätyssopu leikata öljyntuotantoa ravistelee markkinoita. Raakaöljyn hinnat nousivat keskiviikkona jopa kuusi prosenttia. Yhdysvaltalaiset ja aasialaiset öljy-yhtiöt ampaisivat pörsseissä jyrkkään nousuun.

Pörssinousun odotetaan heijastuvan Eurooppaan torstain kaupankäynnissä.

Kansainvälisissä arvioissa hintapiikit ovat kuitenkin jäämässä lyhytikäisiksi, koska Yhdysvaltain tasaisten presidentinvaalien läheisyys näkyy markkinoilla epävarmuutena.

Öljynviejämaiden alustava tuotannon vähentämissopimus olisi ensimmäinen kahdeksaan vuoteen. Sopu on näyttänyt kaikkea muuta kuin varmalta, kun kaksi isoa öljynviejää Iran ja Saudi-Arabia ovat taittaneet peistä. Suurin tuottaja Saudi-Arabia salli odottamattomasti, ettei Iranin tarvitse osallistua leikkaukseen.

– Kahden ja puolen vuoden [keskustelujen] jälkeen, Opec pääsi yhteisymmärrykseen markkinan hoidosta, riemuitsi Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh.

Vähennystavoitteista sovitaan maakohtaisesti Opec-öljykartellin Wienin kokouksessa marraskuussa. Kokonaisuudessaan uudeksi tasoksi saatiin nyt haarukoitua 32,5–33 miljoonaa tynnyrillistä päivässä. Opecin mukaan taso on parhaillaan reilut 33,2 tynnyrillistä.

Pörsseissä sopu-uutisen häviäjiä ovat olleet lentoyhtiöt, joiden osakkeiden arvo on lähtenyt luisuun.

*Lähteet: *Reuters, AFP, AP