1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. talous

Raksalta löytyy taas töitä – asuntorakentaminen näkyy varsinkin kasvukeskuksissa

Kaupunkikuvassa hääräävät työkoneet ja nostokurkien silhuetit kertovat rakennustöiden vihdoinkin vilkastuneen. Erityisesti kasvukeskuksissa rakennetaan nyt uusia asuntoja.

Vilkastunut asuntorakentaminen näkyy myös Oulun keskustassa. Maansiirtotöitä tehdään muun muassa entisen taidekoulun tontilla, jonne nousee uusia asuintaloja. Kuva: Risto Degerman / Yle

Rakennusalan työllisyystilanne on parantunut varsinkin kesän ja syksyn aikana. Rakennusalan suhdanneryhmämän arvion mukaan koko maassa rakentamisen kokonaistuotannon ennakoidaan kasvavan tänä vuonna muutamalla prosentilla. Vuoden aikana ennakoidaan käynnistyvän 32 000–34 000 uuden asunnon rakentaminen. Myös korjausrakentamisen arvioidaan kasvavan edelleen.

Nyt näyttää hyvältä. Rakentamista on ja rakennustyömaita on määrällisesti enemmän ja työttömiä tietysti vähemmän.

Juha Kauppinen

Rakentaminen näkyy erityisesti kasvukeskuksissa, joissa rakennetaan paljon asuntoja. Esimerkiksi Oulun alueella myös rakennusalan työllisyys on parantunut selvästi muutaman vuoden aallonpohjan jälkeen.

– Nyt näyttää hyvältä. Rakentamista on ja rakennustyömaita on määrällisesti enemmän ja työttömiä tietysti vähemmän, kertoo Rakennusliiton pohjoisen toiminta-alueen päällikkö Juha Kauppinen.

Kauppisen mukaan työttömien rakennustyöntekijöiden määrä on samalla tasolla kuin vuonna 2012, jolloin rakentamisen vauhti alkoi hiipua. Varsinkin syksyn aikana tilanne on entisestään kohentunut.

Ei vielä pulaa osaajista

Pohjois-Suomessa rakentamisen vilkastuminen näkyy erityisesti Oulussa ja Rovaniemellä. Suuntaus on Kauppisen mukaan ollut samansuuntainen myös maakunnissa, vaikkakin hitaampi.

Oululaiset kulkevat Raahessa, kun sieltä ei löydy tarpeeksi ammattilaisia. Ne ovat kaikki töissä.

Seppo Lopakka

– Näyttää siltä, että semmoista tasaista kasvua nähdään rakentamisessa parina seuraavanakin vuonna, arvioi Juha Kauppinen.

Vielä ei varsinaista pulaa rakennusalan ammattilaisista ole ollut. Silti vilkastuvilla työmailla joudutaan välillä etsimään osaajia matkojen takaakin. Vaikka esimerkiksi Raahessa on työttömiä rakennusalan työntekijöitä, raksoilla tarvitaan myös osaajia, joita ei enää paikallisesti löydy.

– Maanantaina kävin Raahessa kahdella työmaalla ja siellä näytti siltä, että oululaiset kulkevat Raahessa, kun sieltä ei löydy tarpeeksi ammattilaisia. Ne ovat kaikki töissä, sanoo Rakennusliiton aluetoimitsija Seppo Lopakka.

– Ei täällä vielä pulaa ole tekijöistä, mutta tietenkin, jos ammattilainen pitäisi saada heti niin, ehkä pienellä viiveellä onnistuu, mutta ei nyt samalla silmäniskulla, pohtii Lopakka.

KORJAUS 29.9.2016 klo 16.00: Muutettu rakennusalan ennusteen tekijäksi valtiovarainministeriön sijasta rakennusalan suhdanneryhmä. Valtiovarainministeriö julkaisi ryhmän tuoreimman ennusteen artikkelin kirjoittamisen jälkeen ja siinä ennustetta on nostettu aiemmin kerrotusta 28 000 - 29 000 asunnosta  32 000 - 34 000.