1. yle.fi
  2. Uutiset

Jukolan Osuuskauppa torjuu arvion osuuskauppafuusion miljoonahyödyistä

Toimitusjohtaja Raija Rantasen mukaan Pohjois-Karjalan kahden osuuskaupan yhdistyminen hyödyttäisi Ylä-Karjalan asiakasomistajia korkeintaan sadoilla tuhansilla euroilla.

osuusliikkeet
Raija Rantanen.
Esa Huuhko / Yle

Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja ei usko, että kahden Pohjois-Karjalassa toimivan osuuskaupan yhdistymisellä saataisiin miljoonahyötyjä.

Kauppaneuvos Eino Tenhusen arvioi aiemmin tällä viikolla, että Ylä-Karjalan alue ja siellä asuvat asiakasomistajat hyötyisivät merkittävästi Jukolan Osuuskaupan ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan yhdistymisestä.

Tenhusen laskelmien mukaan kyse on vuosittain miljoonista euroista. Hän laskee hyödyn tulevan muun muassa hinnoittelusta, osuuspääoman korosta ja voitonjaosta.

Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Raija Rantanen sanoo, että hyöty olisi satojatuhansia euroja. Hänen mukaansa ei pidä paikkaansa, että Jukolassa päivittäistavarat maksaisivat enemmän kuin vastaavilla paikkakunnilla PKO:n alueella.

Rantasen mukaan esimerkiksi Polvijärven ja Nurmeksessa päivittäistavarat ovat käytännössä samanhintaisia.

Bomban kaupat hyväksi taloudelle

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa maksoi asiakasomistajilleen viime vuonna 17,5 miljoonaa euroa, bonusta, osuuspääoman korkoa, ylijäämänpalautusta ja maksutapaetua.

Jukolan Osuuskauppa ei maksanut asiakasomistajilleen viime vuonna osuusmaksun korkoa eikä ylijäämänpalautuksia. Bonusta ja maksutapaetua osuuskauppa maksoi noin 1,3 miljoonaa euroa eli noin 164 euroa per jäsen.

– Mikäli Jukola olisi palkinnut asiakasomistajiaan samalla summalla kuin PKO eli 244 euroa jäsentä kohden, on erotus yhteensä 0,6 miljoonaa, Rantanen sanoo.

Jukolan tulosta painoi viime vuosina raskasta tappiota tehnyt karjalaiskylä Bomba Sotkan kylpylöineen.

Jukolan Osuuskauppa myi Bomban PKO:lle helmikuussa 2016. Kauppojen myötä Jukolan taloudellinen tilanne helpottui ja toimitusjohtaja kertoo, että nyt Jukola pärjää taloudellisesti hyvin.

Pienen osuuskaupan tarkoituksena on laskea hintoja.

– Nyt panostamme hintatasoon, joka hyödyttää kaikkia omistajia tasapuolisesti, toimitusjohtaja Raija Rantanen toteaa.

Lue seuraavaksi