Hirvikolarin ajanut järkyttyi ohikulkijoiden välinpitämättömyydestä: "40 autoa kaasutti ohi"

Helena Vesterlund ajoi hirvikolarin. Hän jäi tienposkeen odottamaan poliisia hätävilkut päällä. Ohi ajaneiden autojen määrä tyrmistytti.

hirvikolarit
Helena Vesterlund kädessään poliisin laatima onnettomuusraportti.
Helena Vesterlund kädessään poliisin laatima onnettomuusraportti.Tuomo Rintamaa / Yle

Helena Vesterlund koki kauhun hetkiä syyskuisena sunnuntai-iltana Vöyrillä autoillessaan. Pilkkopimeällä ojasta loikkasi hirvi suoraan auton keulaan.

Uudenkarhea auto selvisi melko pienillä vaurioilla ja hirvi loukkaantui takajaloistaan. Onnettomuuspaikan ohi ajaneet autot järkyttivät kuitenkin sen verran, että syntyi Facebook-päivitys.

Helena Vesterlundin Facebookiin laatima kirjoitus.
Helena Vesterlundin Facebookiin laatima kirjoitus.Kuvakaappaus Facebook-sivulta

– Kun olin alkujärkytyksestä selvinnyt, niin ajattelin että voi saamari, tällainen lauma ihmisiä ajaa ohi. Ja miten kovaa ihmiset ajoivat! Kaikilla ei ollut rajoitusten mukainen 80 mittarissa, vaan paljon enemmän. Tuli ohiajoraivo, Vesterlund huokaa.

Poliisin tuloa odotellessa Vesterlund alkoi laskea ohiajavien autoilijoiden määrää.

– Nelisenkymmentä autoa ajoi ohi ja kolme pysähtyi kysymään onko minulla joku hätä. Ohiajavien autojen välinpitämättömyys suututti minua, Vesterlund sanoo.

Vesterlund huomasi äkkijarrutuksen jälkeen myös, että onnettomuustilanteiden varalta puhelin kannattaa ajaessa pitää käden ulottuvilla.

– Kännykkä oli tippunut pelkääjänpuoleisen penkin alle. Jos en olisi pystynyt liikkumaan, en olisi pystynyt soittamaan itse apua.

Poliisi kehottaa pysähtymään

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Vesa Ojanperä on lukenut Helena Vesterlundin Facebook-kirjoituksen. Hän pitää siinä kuvailtuja tapahtumia huolestuttavina.

– Ohi ajaneet osoittavat piittaamattomuutta, jota valitettavan usein nykypäivänä liikenteessä esiintyy. Jokainen tienkäyttäjä on velvollinen selvittämään, pystyykö onnettomuustilanteessa jotenkin auttamaan, Ojanperä sanoo.

Poliisin näkökulmasta kolaripaikan ohi ajaminen on vaikeasti tulkittava asia. Pahimmillaan siinä voi syyllistyä rikokseen.

– Suoraan ei voi sanoa, syyllistyivätkö nämä 40 ohi ajanutta rikokseen, mutta onnettomuuspaikalta auttamatta poistuva saattaa pahimmassa tapauksessa syyllistyä heitteillepanoon tai jopa pelastustoimen laiminlyöntiin. Ääritapauksessa jouduttaisiin aloittamaan esitutkinta.

Poliisilta kuitenkin riittää myös ymmärrystä kolaripaikan ohi ajaneille.

– Toiset ihmiset yksinkertaisesti kokevat, että pimeällä pysähtyminen on liian vaarallista. Joka tapauksessa soitto yleiseen hätänumeroon 112 on oikea toimintatapa, Ojanperä muistuttaa.

Helena Vesterlundin auto selvisi hirvikolarista melko pienin vaurioin.
Helena Vesterlundin auto selvisi hirvikolarista melko pienin vaurioin.

112 Suomi -älypuhelinsovellus näytti tarpeellisuutensa

Helena Vesterlund kertoo onnettomuuden järkyttäneen sen verran, että hän ei pystynyt kertomaan hätäkeskukselle sijaintiaan tutulla tieosuudella. Hätäpuhelun hän soitti 112 Suomi -älypuhelinsovelluksella, joka kertoo hätäkeskukselle onnettomuuspaikan tarkan sijainnin satelliittipaikannuksen avulla.

Facebook-kirjoituksen hän toivoo herättävän ihmiset ajattelemaan sitä, miten vastaavanlaisessa tilanteessa pitäisi toimia.

– Kaikille niille, jotka eivät pysähtyneet tai millään tavalla noteeranneet, tulevat vastaavassa tilanteessa kokemaan tämän saman tunteen, kun se sitten sattuu omalle kohdalle tai omalle läheiselle, Vesterlund pohtii.