Suomen Pankki: Öljyn hinnannousu tukee Venäjän elpymistä

Raakaöljyn alennusmyynnille on hierottu loppua Opec-maiden sovittua tuotantoleikkurista. Öljyn hinta lähti keskiviikkona selvään nousuun. Suomen Pankki julkaisi torstaina maailmantalouden ennusteensa.

talous
Öljyjalostamo Valko-Venäjällä.
Öljyjalostamo Valko-Venäjällä.Viktor Drachev / AOP

Öljyn hinnan kohoaminen tukee Venäjän talouden elpymistä, ennakoi Suomen Pankki torstaina julkaisemassaan maailmantalouden katsauksessa.

Raportti on laadittu ennen öljymahtien keskiviikkona sopimaa tuotannon vähennystä. Opec-maiden sopu öljyn saatavuuden niukentamiseksi nosti välittömästi öljyn hintaa raaka-ainepörsseissä. Vaikka Suomen Pankki kirjoitti raporttiinsa epäillen sovun syntymistä, siitä huolimatta se ounasteli öljyn hinnan "hienoista kohoamista".

Suomen Pankki arvioi Venäjän talouden nousukäänteen tasan prosentin suuruiseksi vuonna 2017. Viime vuonna Venäjän bkt sukelsi syvälle, vajaat neljä prosenttia. Ennusteiden mukaan naapurin talous supistuu myös kuluvana vuotena, mutta lievemmin.

Venäjä on maailman kolmanneksi suurin öljyn tuottaja ja raaka-aineen hinta ohjaa merkittävästi sikäläistä taloutta. Venäjän taloudella on myös huomattavat heijastusvaikutukset Suomeen, missä idän-viennin osuus on suuri.

Öljyfutuurien ennustekyky ei ole erityisen hyvä.

Suomen Pankki

Suomen Pankki on laskenut, ettei tynnyrillisen hinta yllä tällä vuosikymmenellä 60 dollariin. Ennuste on tehty markkinafutuureista.

– Öljyfutuurien ennustekyky ei kuitenkaan ole erityisen hyvä. Ne kuvastavat kulloinkin tiedossa olevaa informaatiota ja voivat muuttua paljonkin uutisten myötä, Suomen Pankki kirjoittaa torstain raportissaan.

Euromaiden kasvu kohtuullista

Suomen Pankin ennusteessa maailmantalous kasvaa Yhdysvaltojen ja Kiinan vetäminä edelleen runsaat kolme prosenttia vuosina 2017–2018. Euroalueellakin talous kasvaisi kohtuullisesti, mutta sen nopeuttamiseksi Suomen Pankki hoputtaa rakenneuudistuksia "kaikissa euroalueen maissa".

Inflaatio olisi EKP:n rahapoliittisin lääkkein asteittain virkoamassa. Hinnat ovat euroalueella pysyneet kolmisen vuotta paikallaan. Samaan aikaan reaalikorot ovat laskeneet laaja-alaisesti.

Korkojen madaltumiseen on Suomen Pankin mukaan vaikuttanut turvallisten sijoituskohteiden suuri kysyntä – kehittyneissä maissa säästää eläkepäiviä lähestyvä väestö ja myös Aasian maissa säästetään paljon, Suomen Pankki selittää.