1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uutisia idästä ja lännestä ja vähän toisen maailmansodan vakoojahistoriastakin – Tässä kertaus viikon ulkomaanuutisista

Tällä viikolla on äimistelty Yhdysvaltain presidenttiväittelyn kiihkeyttä ja Ukrainassa ammutun malesialaisen matkustajakoneen viimeisiä vaiheita. Mutta viikkoon mahtuu paljon muutakin, lue tästä listasta ehdotuksemme viikon mielenkiintoisista ulkomaanuutisista.

Donald Trumpin ja Hillary Clintonin vaaliväittely päättyi kädenpuristukseen, mutta puristiko jompi kumpi vähän liiankin kipeästi? Kuva: Peter Foley/EPA

1. Kumpi voitti Yhdysvaltain presidenttien ensimmäisen vaaliväittelyn, demokraattien Hillary Clinton tai republikaanien Donald Trump? Mistä puhuttiin palturia, miten vakuuttavia ehdokkaat olivat? Koko väittely on tekstitettynä Areenassa, kiireiset voivat katsoa olennaiset asiat toimittajamme jutusta.

Äänestäjien rekisteröimisen säännöt vaihtelevat eri osavaltioissa. Suurimmassa osassa Yhdysvaltoja on mahdollista kirjautua äänestäjäksi internetissä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

2. Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 8. marraskuuta on yhä lyhyempi tovi, ja Yle Uutiset tuottaa taustajuttuja eri kanteilta myös Yhdysvalloista. Toimittajamme kävi katsomassa, miten amerikkalaisia patistetaan rekisteröitymään äänestäjiksi.

Kansainvälisen tutkimusryhmän havainnot malesialaiskoneen putoamisen syistä ovat raskauttavia Venäjälle ja Itä-Ukrainan separatisteille. Kuva: Jerry Lampen/EPA

3. Kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti: malesialainen matkustakone toden totta pudotettiin heinäkuussa 2014 Venäjältä tuodulla Buk-ohjuksella. Tutkijoiden päätodisteet voit lukea täältä ja kommentit Venäjän väitteisiin täältä.

Rami Adham vanhassa kotikaupungissaan Aleppossa. Taustalla raivataan pommitusten jälkiä. Kuva: Ahmed Halabi

4. Syyriassa Aleppon ahdinko kasvaa koko ajan. Suomensyyrialainen Rami Adham avustaa taisteluiden keskelle jääneitä siiviileitä, erityisesti lapsia. Adhamia kutsutaan kansainvälisissä tiedotusvälineissä Aleppon lelusalakuljettajaksi.

Ritva Kettunen-Roselli tutustuu kotinsa tuhoihin. Kuva: Petri Burtsov / Yle

5. Muistatte varmasti Italian maanjäristyksen elokuussa? Toimittajamme Petri Burtsov palasi suomalaisen Ritva Kettunen-Rosellin kanssa Accumoliin katsomaan tuhoja. Rakennusinsinööri kertoo, miksi järistykseen varautuminen on vaikeaa ja kallista.

Espanjalainen kaksoisagentti Juan Pujol tunnettiin koodinimellä Garbo. Kuva: Stuart Clarke / REX / AOP

6. Maailmanhistoria on usein yllättävän pienistä asioista kiinni. Kuten nyt silkkisukkahousuista ja koti-ikävästä! Jos rouva Pujol olisi saanut pitää päänsä, Normandian maihinhyökkäyksen harhautusoperaatio olisi saattanut paljastua saksalaisille ja koko maihinnousu mennä mönkään.

Koeputkihedelmöitys on ollut käytössä jo liki neljä vuosikymmentä, mutta nyt on ensimmäistä kertaa onnistuneesti yhdistetty äidin tuma luovuttajan munasoluun. Kuva: Waltraud Grubitzsch/EPA

7. Tiedeuutinen maailmalta kertoo hämmästyttävästä menetelmästä: nykylääketiede kykenee poimimaan äidin munasolusta tuman, yhdistämään sen lahjoittajan munasoluun ja hedelmöittämään sen. Maailman ensimmäinen kolmen biologisen vanhemman lapsi on jo viisikuinen.