1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Yhä nuoremmilta artisteilta ilmestyy nyt elämäkertoja – mistä ilmiö johtuu?

Tänä syksynä on julkaistu muistelmateokset muun muassa Cheekiltä, JVG:ltä, Sami Yaffalta ja Jari Sillanpäältä. Miksi artistien muistelmia kirjoitetaan nyt niin paljon ja kuka niitä ostaa?

kulttuuri
VilleGalle (vas.) ja Jare muodostavat JVG-duon, jolta ilmestyi tänä syksynä muistelmateos.
VilleGalle (vas.) ja Jare muodostavat JVG-duon.Yle Kuvapalvelu

Rap-duo JVG:n jäsenillä Jarella ja VilleGallella on melkein sama syntymäpäivä: kumpikin on syntynyt lokakuussa 1987. Molemmat täyttävät tällä viikolla 29 vuotta.

Alle 30-vuotiaana ei ole perinteisesti vielä katsottu taaksepäin ja julkaistu muistelmia. Tänä syksynä JVG:ltä ilmestyi kuitenkin muistelmateos JVG – Etenee. Siinä Jare Joakim Brandin ja Ville-Petteri Gallen elämäntarinat käydään läpi kronologisesti lapsuudesta nykyhetkeen, asiaankuuluvasti perhealbumi- ja koulukuvien kera.

JVG – Etenee ei ole ainoa tänä syksynä julkaistu artistielämäkerta. Tänään torstaina julkaistiin 34-vuotiaan Cheekin eli Jare Tiihosen muistelmateos JHT – Musta lammas. 32-vuotiaan Antti Tuiskun elämäkerta ilmestyy puolestaan ensi vuonna.

Myös Jari Sillanpäältä, Pate Mustajärveltä, Sami Yaffalta ja Pauli Hanhiniemeltä on ilmestynyt tänä syksynä muistelmat. He ovat toki pari vuosikymmentä vanhempia kuin Cheek, JVG ja Antti Tuisku, mutta edelleen aktiivisia muusikoita.

Onko nyt käynnissä edelleen uutta musiikkia julkaisevien artistien elämäkertabuumi?

Cheekin elämäkerran julkaisseen Otavan myynti- ja markkinointijohtajan Maija Kuusen mukaan siltä näyttää.

– Kun päätimme Cheekin muistelmateoksen julkaisuajankohdasta, emme arvanneet, että niin monelta muultakin artistilta ilmestyisi samaan aikaan elämäkerrat. Osittain se voi olla sattumaa, mutta osittain varmasti myös trendiä, Kuusi sanoo.

Elämäkertoja lukevat ne, jotka eivät muuten lue

Otavan Maija Kuusi uskoo, että elämäkerroille on kysyntää, sillä ihmisiä kiinnostavat todelliset tapahtumat ja tunnettujen henkilöiden taustat.

Artistien elämäkertoja lukevat usein nekin, jotka muuten eivät lue kirjoja.

– Kun kerroimme elämäkerran julkaisusta Cheekin Facebook-sivulla, saimme kymmeniä ellei satoja kommentteja, joissa sanottiin, etten yleensä ikinä lue kirjoja, mutta tämän aion lukea, Kuusi kertoo.

– On ihan mahtavaa, jos tällaisten tarinoiden kautta ihmiset löytävät kirjat ja lukemisen.

Myös Sami Yaffan elämäkerran kirjoittanut Tommi Liimatta kertoo teoksensa olevan suunnattu nimenomaan sellaisille ihmisille, jotka eivät tavallisesti lue kirjoja.

– Paras kohderyhmä Suomessa ovat miehet, jotka eivät lue. Esimerkiksi Teemu Selänteen elämäkertaa ostivat juuri ne, jotka eivät koskaan muutoin lue, ja sitä myytiin satatuhatta kappaletta, Liimatta sanoo.

Cheek eli Jare Tiihonen elämäkertansa JHT - Musta lammas julkistamistilaisuudessa.
.Joni Tammela / Yle

Artistien urakehitys entistä nopeampaa

JVG:n VilleGalle myöntää, että 29-vuotias on aika nuori julkaisemaan muistelmateoksen. Hänen mukaansa nyt oli kuitenkin hyvä hetki "vetää kansiin yksi vaihe JVG:n historiassa".

– Vaikka ollaan oltu pinnalla vasta viisi–kuusi vuotta, niin kovalla tahdilla ollaan menty ja monenlaista on ehtinyt tapahtua.

JVG – Etenee -teoksen kirjoittaneen Laura Frimanin mukaan on tyypillistä, että pop-artistien urat etenevät nyt nopeammin kuin ennen. Nopeutuneen urasyklin vuoksi voi olla perusteltua, että jo alle 30-vuotiaasta muusikosta kirjoitetaan "välitilinpäätös".

– Enää bändit eivät välttämättä tahko autotallissa viittätoista vuotta ennen kuin menestyvät. Jare ja VilleGalle laittoivat nettiin videon ja suosio räjähti saman tien. Heidän tarinansa on esimerkki käynnissä olevasta pop-kulttuurin muutoksesta, Friman sanoo.

Hän uskoo, että tästä näkökulmasta JVG:n tarina kiinnostaa muitakin kuin yhtyeen faneja: se on paitsi artistielämäkerta myös ajankuva.

Kirja kiinnostaa edelleen

Artistit voivat markkinoida kirjoja, vaikka fyysisten levyjen myynti on kuollut. Vanhemmat voivat antaa kirjan lapsilleen joululahjaksi.

Kustantamoiden ja kirjakauppojen mukaan muistelmien myynti vetää hyvin. Helsingin Akateemisesta Kirjakaupasta kerrotaan, että esimerkiksi Sami Yaffan elämäkerta on ollut viime aikoina loppuunmyyty.

– Kyllä muistelmia myydään paljon. Joistain asiakkaista näkee jo päällepäin, että he ovat tulleet kirjakauppaan tietyn elämäkerran takia. Punkkareilta näyttävät asiakkaat ostavat yleensä punkkareiden elämäkertoja, Akateemisen Kirjakaupan myyjä Eila Huuskonen sanoo.

Tositarinat kiinnostavat ihmisiä. Mutta onko artisteilla somen ja tosi-tv:n aikana itsestään enää mitään uutta paljastettavaa?

Cheekin eli Jare Tiihosen mukaan on. Hän kertoi kirjan kirjoittaneelle Mikko Aaltoselle asioita, joista ei ollut puhunut koskaan aiemmin julkisuudessa. Myös JVG:n Jare ja VilleGalle kertoivat elämästään Laura Frimanille ilman suodattimia.

Nuorten artistien kohdalla osuvampi termi elämäkerralle saattaisi olla Laura Frimanin ehdottama välitilinpäätös. On nimittäin todennäköistä, että artistien vanhetessa uusia elämäkertoja on luvassa.

Lue seuraavaksi