1. yle.fi
  2. Uutiset

Sudan kiistää kemiallisten aseiden käytön Darfurissa

Amnesty Internationalin mukaan hallituksen joukot ovat tappaneet lapsia ja muita siviilejä useissa kylissä.

Ulkomaat
Kaksi naista ja pieni lapsi istumassa hiekalla. Takana huovista tehty teltta.
Darfurin konfliktin takia 2,5 miljoonaa ihmistä on päätynyt pakolaisiksi.Olivier Chassot / Unamid / EPA

Sudanin asevoimat on kiistänyt ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin, jonka mukaan hallituksen joukot ovat tappaneet Darfurin alueella 200–250 siviiliä kemiallisilla aseilla.

Amnestyn mukaan joukot tekivät tammi–syyskuussa yli 30 kemiallista iskua useisiin kyliin Jebel Marran vuoristoalueella. Operaation kohteena olivat kapinalliset, mutta uhreiksi joutui lapsia ja muita siviilejä, Amnestyn raportti (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Asevoimien edustajan mukaan väite ei pidä paikkaansa. Alueella ei ole enää kapinallisia, joita vastaan pitäisi hyökätä, ja lisäksi joukoilla on selvä ohje olla hyökkäämättä, jos kapinalliset ovat siviilien joukossa, sanoo prikaatikenraali Ahmed Khalifa a-Shami.

Hänen mukaansa Darfurin tehostetuista hyökkäyksistä luovuttiin kokonaan, kun hallitus aloitti rauhanneuvottelut kapinallisten kanssa. Elokuussa käydyissä neuvotteluissa ei saatu aikaan tulitaukoa.

Kuvia lasten palovammoista

Amnestyn satasivuisessa raportissa on valokuvia lapsista, joilla on kemiallisten aineiden aiheuttamia palovammoja, sekä satelliittikuvia tuhotuista kylistä. Raporttia varten haastateltiin yli 200:ta ihmistä, ja kemiallisten aseiden asiantuntijat laativat analyysin tiedoista.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003, kun alueen vähemmistöt nousivat aseisiin hallitusta vastaan. Sen sotilaallinen vastaus on ollut raju. YK:n mukaan ainakin 300 000 ihmistä on kuollut ja 2,5 miljoonaa onjoutunut pakenemaan kotoaan.

Kansainvälinen rikostuomioistuin haluaa presidentti Omar al-Bashirin vastaamaan kansanmurhasyytteisiin. Hän on kiistänyt ne.

Lähteet: AFP, Ap, Reuters, Yle

Lue seuraavaksi