Seurakunta halusi kierrättää käytöstä poistetut hautakivet – kiviliikkeitä ei kiinnostanut

Jopa puolet Lappeenrannan seurakuntayhtymän hautakivien tarpeesta voitaisiin tyydyttää uusiokäyttöön otetuilla vanhoilla kivillä.

Kuva: Johanna Talasterä

Lappeenrannan seurakuntayhtymä on selvittänyt hautakivien uusiokäyttöä. Ajatus ei kuitenkaan herättänyt innostusta paikallisissa kiviliikkeissä.

– Kysyimme asiaa useilta kiviliikeiltä. Keskustelujen jälkeen kävi selväksi, että kierrätykselle ei ole edellytyksiä. Yrityksiä asia ei kiinnostanut, Lappeenrannan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Jukka Nikunen kertoo.

Selkeää syytä haluttomuudelle kiviliikkeet eivät ilmoittaneet.

– Jotkut ilmoittivat, että on haasteellista käyttää vanhaa muistomerkkiä ja myydä se uutena. Henkilökohtaisesti en ymmärrä tätä argumenttia, Nikunen sanoo.

Nikusen mukaan uusiokäytölle ei sinänsä ole estettä.

Suuria määriä poistumassa

Seurakuntayhtymä on ensimmäistä kertaa poistamassa suurempia määriä hautakiviä Lappeenrannan seurakuntayhtymän hautausmailta.

– Kirkkohallituksen ohjeistuksen mukaisesti seuraamme nyt tarkemmin hautojen hallintoaikojen päättymistä. Nyt on oikeastaan ensimmäinen kerta kun hallintoaikoja päättyy ja muistomerkkejä jää enemmän seurakunnalle, hautaustoimen päällikkö  Jukka Nikunen kertoo.

Aikaisemmin seurakunnalle on tullut vain yksittäisiä hautakiviä. Nyt käytöstä poistettuja hautakiviä alkaa tulla seurakunnalle 50–100 kappletta vuodessa.

Kiviä pidetään kaksi vuotta säilössä odottamassa omaisia, mutta sen jälkeen niistä voitaisiin poistaa entiset merkinnät ja käyttää uudestaan.

Jopa puolet tarpeesta

Suuri osa uusien hautakivien tarpeesta Lappeenrannan seudulla voitaisiin tyydyttää uusiokäyttöön otetuilla vanhoilla hautakivillä.

– Lappeenrannassa on vuodessa noin 700 hautausta. Näistä noin 100 menee uusiin arkkuhautapaikkoihin. Ehkä puolet näistä voitaisiin kattaa uusiokäyttöön otetuilla hautakivillä, Nikunen sanoo.