MRSA-bakteeri sulkee Töölön sairaalan vuodeosaston

Töölön sairaalan ortopedian ja traumatologian vuodeosastolla on tehty poikkeuksellisen laaja MRSA-bakteerilöydös. Osasto suljetaan noin kaksi viikkoa kestävän puhdistustyön ajaksi.

Kuva: Susanna Wacklin / Yle

MRSA-bakteerilöydös sulkee Töölön sairaalan ortopedian ja traumatologian vuodeosaston. Bakteeri on löytynyt kaikkiaan 16 potilaalta, mutta osa heistä on välttänyt varsinaisen infektion eli haavatulehduksen. Heillä bakteeri on todettu seulontanäytteenä iholta tai nenästä. Osasto tyhjennetään potilaista sitä mukaa, kun he kotiutuvat.

– Me ei luonnollisestikaan haluta täältä siirtää potilaita muille osastoille, jotta bakteeri ei leviä. Osastolla vielä tällä hetkellä olevat potilaat lähetetään kotiin sitä mukaa, kun se on mahdollista. Meillähän ei muutenkaan potilaat vietä yleensä kuin muutaman päivän, kun meillä hoidetaan lähinnä tapaturmapotilaita, johtava ylilääkäri Jarkko Pajarinen muistuttaa.

Osasto suljetaan noin kahdeksi viikoksi

Töölön sairaalan vuodeosasto tyhjennetään ja puhdistetaan perusteellisesti MRSA-bakteerin leviämisen estämiseksi. Operaatio kestää noin kaksi viikkoa. Kiireettömiä kirurgisia toimenpiteitä siirretään bakteerilöydöksen takia myöhempään ajankohtaan tai muihin sairaaloihin. Tapaturmapotilaiden hoito jatkuu kuitenkin normaalisti.

– Eihän me voida sanoa kiireellistä hoitoa tarvitsevalle potilaalle, että tule kahden viikon kuluttua. Eli heidät hoidetaan kyllä, mutta tämän toiminnan turvaamiseksi joudumme siirtämään kiireettömiä operaatioita, johtava ylilääkäri Jarkko Pajarinen pahoittelee.

Potilaille ilmoitetaan mahdollisista siirroista henkilökohtaisesti. Kiireettömiä leikkauksia Töölössä tehdään muun muassa selkäpotilaille.

"Puolet MRSA-tartunnoista vältettävissä hyvällä käsihygienialla"

Koko maassa todettiin viime vuonna 1 200 MRSA-bakteeritartuntaa, joista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä oli hiukan alle 500. Bakteeriin tehoava antibiootti on olemassa, mutta se on HYKS Tulehduskeskuksen osastonylilääkärin Veli-Jukka Anttilan mukaan kallis ja hankalakäyttöinen.

– Hyvällä käsihygienialla on mahdollista estää noin puolet MRSA-tartunnoista, eli se on kaiken A ja O tämän bakteerin torjumisessa.

Töölön sairaalan MRSA-löydös on poikkeuksellisen laaja, sillä yleensä bakteeri todetaan muutamalla potilaalla kerrallaan.