Menestysdekkaristi Donna Leon kertoo teoksistaan – katso suorana Areenasta

Suora lähetys Turun Kirjamessuilta lauantaina klo 12.15-12.45.

kulttuuri
Donna Leon
Yhdysvalloissa syntynyt, mutta jo pitkään Venetsiassa asunut kirjailija Donna Leon tunnetaan erityisesti Guido Brunetti -sarjan jännäreistään, joita on käännetty yli 20 kielelle. Suora lähetys Turun Kirjamesuilta, haastattelijana Kaisa Kurikka.

Donna Leon kertoo Turun Kirjamessuilla Komisario Brunetti -dekkareistaan ja erityisesti uudesta teoksesta Ansionsa mukaan. Menestyskirjailijaa haastattelee kirjallisuuden tutkija ja kriitikko Kaisa Kurikka. Yle lähettää keskustelun suorana Areenassa klo 12.15-12.45.

Keskustelussa paneudutaan Brunetti-teosten syntyyn, mutta erityisesti Kurikka aikoo nostaa esille kaksi yksityiskohtaa.

– Donna Leonin Brunetti-kirjat ovat ilmestyneet kymmenillä kielellä, mutta niitä ei ole käännetty italiaksi. Minua kiinnostaisi todella paljon tietää, miksei niin ole tehty, Kurikka sanoo.

Toinen Kurikkaa kiinnostava seikka liittyy kirjojen sisältöön. Komisario Brunetti on hyvin perhekeskeinen mies ja romaaneissa istutaan usein komisarion vaimon tekemien herkullisten aterioiden äärellä.

– Haluaisin tietää, mistä nämä reseptit ovat tulleet. Niitä kuvataan hyvin yksityiskohtaisesti. Onko Donna Leon kenties testannut niitä itse omassa keittiössään?

Valtavirrasta poikkeavia dekkareita

Donna Leon on dekkarikirjallisuuden kuuma nimi. Kaisa Kurikan mukaan tähän on yksi selvä syy.

– Leonin Brunetti-dekkarit poikkeavat valtavirtaisesta rikoskirjallisuudesta, sillä niissä eivät pyssyt pauku eikä teoksia täytetä vaarallisilla ja väkivaltaisilla tilanteilla. Sen sijaan Donna Leon panostaa henkilökuvaukseen. Brunetti-dekkarit ovat positiivisessa mielessä hidasta kirjallisuutta, sillä niissä pohditaan hyvin paljon myös rikoksiin ja niiden ratkaisuun liittyviä eettisiä kysymyksiä, Kurikka sanoo.