Kalatutkija: Tornionjoen lohenpyynti kestävää mutta vaellussiian hupenemista tutkittava lisää

Tornionjoen Kukkolankosken vaellussiikasaaliit ja siiat ovat pienentyneet huolestuttavasti parissa vuosikymmenessä. Kalatutkijan mukaan siikaa on tutkittu liian vähän loheen verrattuna. Tornion-Muonionjoen lohenpoikasten tuotannon arvioidaan nousevan uuteen ennätykseen.

lohi
Muonionjoen Äijäkoski
Muonionjoen Äijäkoski pauhaa Muonion kirkonkylän alapuolella 29.9.2016. Väylään kesällä nousseet 100 000 lohta ovat kutupuuhissa näinä syksyn viikkoina.Tapani Leisti / Yle

Jopa yli kolme miljoonaa Tornion-Muonionjoen vesistössä pari vuotta sitten syntynyttä lohenpoikasta on vaeltanut tänä kesänä Itämerelle kasvamaan. Aiemmat ennätykset ovat olleet runsaan 1,5 miljoonan poikasen luokkaa. Näin arvioi Luonnonvarakeskuksen Luken erikoistutkija Atso Romakkaniemi Rajajokikomission suomalais-ruotsalaisessa kuntaseminaarissa Muoniossa.

Väylään nousi menneenä kesänä yli 100 000, jopa 150 000 lohta, joka sekin on mittaushistorian ennätysluokkaa. Tutkijoiden mukaan Tornion-Muonionjoki tuottaa 50–60 prosenttia Itämeren lohista ja on nousulohien määrällä mitattuna ylivoimaisesti suurin Atlantin-lohen kotijoki maailmassa nykyään.

Tämän vuoden lohisaalistilastoja ei ole vielä analysoitu, mutta tutkija ennakoi jokisaaliin olevan edellisten vuosien luokkaa eli viidennes jokeen nousseista lohista. Romakkaniemen mukaan lohen saalismäärä on kestävällä tasolla eikä jokikalastuksen rajoittamiseen ole tarvetta.

Jos Itämerellä ei tapahdu lohia vähentäviä muutoksia pyynnissä tai luonnossa, niin tutkijat arvioivat luonnonlohen kasvun jatkuvan.

Varjoon jäänyt siika

Lohen voittokulun varjoon on jäänyt Tornionjoen vaellussiika. Saaliit ovat pienentyneet samoin siiat, ennen Kukkolankoskella parikiloinen ei ollut harvinaisuus, nyt jo kilon siikaa pidetään isona.

Siikaa on tutkittu vähän mutta nyt tutkimus on käynnistynyt. Romakkaniemen mukaan se tiedetään, että siian kalastuspaine on kova Ahvenanmereltä Perämeren pohjukkaan verkoilla ja myös rysillä, mutta vielä ei tiedetä uhkaako merikalastuksen määrä vaellussiian kannan kestävyyttä.

Aika näyttää saadaanko vaellussiian kannat nousuun yhtä menestyksellä kuin lohen.