Venäjä lyttää MH17-rikostutkinnan – Näin tutkijat vastaavat Venäjän väitteisiin

Kansainvälinen rikostutkijaryhmä sanoo osoittaneensa aukottomasti, että malesialainen matkustajakone pudotettiin itä-Ukrainassa Venäjältä tuodulla ohjuksella. Yle kokosi raportista vastauksia Venäjän väitteisiin.

ulkomaat
Koneen osia palaa maassa. Kolme ihmistä kävelee takana pellolla.
Savuavia MH17:n hylyn osia itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014 Alyona Zykina /EPA

Kansainvälinen tutkintaryhmä julkisti eilen Hollannissa MH17-rikostutkinnan tuloksia. Tutkijaryhmän mukaan todisteiden valossa on täysin selvää, että malesialaisen MH17-koneen Itä-Ukrainan yllä pudotti venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus, joka oli tuotu Venäjän tukemien kapinallisten alueelle Venäjältä ja viety laukaisun jälkeen takaisin Venäjälle.

Alasampumisessa kuolivat kaikki koneessa olleet lähes 300 ihmistä.

Venäjä on kiistänyt väliraportin tulokset.

Lue väliraportista kokoamamme MH17-rikostutkijoiden perustelut.

Venäjän väitteet ja tutkijoiden vastaukset

1. Venäjän väite: Ohjus ei ollut peräisin Venäjältä eikä sitä ammuttu Venäjän tukemien separatistien alueelta.

*Tutkijoiden perustelu: *Rikostutkijat sanovat, että ei ole mitään epäilystä siitä, että ohjus ammuttiin Itä-Ukrainasta kapinallisten hallitsemalta alueelta ja että ohjusjärjestelmä tuotiin Venäjältä, jonne se laukaisun jälkeen palautettiin. Tutkijaryhmä on useiden videoiden, valokuvien, siepattujen puheluiden ja puhelimien paikannustietojen perusteella pystynyt todentamaan ohjuksen matkan rajan yli Venäjältä Ukrainaan. Ohessa yksi tutkintaryhmän esittämistä videoista ohjusjärjestelmän matkasta Itä-Ukrainaan.

Buk-ohjusjärjestelmää kuljettava ajoneuvo liikkeellä.
Itä-Ukrainassa pudonneen malesialaiskoneen onnettomuutta tutkineen kansainvälisen tutkijaryhmän julkaisema video koneen pudottamisessa käytetyn ohjusjärjestelmän tulosta Itä-Ukrainaan.

2. Venäjän väite: Tutkinta oli puolueellinen. Venäjän mukaan tutkijoiden lähteet ovat riittämättömiä sekä ne on saatu pääosin internetistä ja Ukrainan turvallisuusviranomaisilta.

Tutkijoiden vastaus: Kansainvälinen tutkijaryhmä on haastatellut yli 200 silminnäkijää, tutkinut puoli miljoonaa videota ja valokuvaa sekä viisi miljardia nettisivua. Lisäksi tutkimusaineistossa on 150 000 siepattua puhelinkeskustelua, joista 3 500 keskustelua tutkittiin perinpohjaisemmin. Valokuvien ja videoiden aitous on varmennettu teknisin menetelmin. Lisäksi tuhansia MH17-koneen hylyn palasia on analysoitu, 1 448 niistä kerätty tietopankkiin tutkinnalle olennaisina. Tutkintaan on osallistunut päivittäin 100–200 rikostutkijaa. Noin sata tutkijaa on edelleen työssä.

Kuva puhelinkeskustelun puretusta sisällöstä.
MH17-koneen putoamista koskeva tutkintaryhmä on julkaissut kapinallisten käymän puhelinkeskustelun, jossa kapinalliset vahvistavat ohjusjärjestelmän palanneen Venäjän puolelle.

3. Venäjän väite: Ukraina panttaa tutkatietoja, Venäjä ei. Venäjä väittää, että Ukraina ei ole luovuttanut vastaavia tutkatietoja Ukrainan ja Venäjän rajan läheisyydestä toisin kuin Venäjä.

Tutkijoiden vastaus: Tutkijaryhmä on saanut riittävät tutkatiedot. Äskettäin tutkijat löysivät vielä aivan uuden videon, jossa oli olennaisia tutkatietoja alueelta. Ne saatiin tutkasta, jossa testattiin uutta ohjelmistoa. Tutkijoiden mukaan heillä on tutkatietoja jopa enemmän kuin tarpeeksi.

Venäjä korostaa, että tulokset ovat alustavia, eikä syytteitä ole vielä esitetty.

Tutkijat sanovat, ettei kaikkea tutkimuksen tuloksia ja todistusaineistoa ole kerrottu, koska muuten syylliset voisivat häiritä tutkintaa.

Tutkinnalle on annettu lisäaikaa vuoteen 2018.

Nämä putoamisen syyt poissuljettu:

Varhaisessa vaiheessa tutkijaryhmä pystyi sulkemaan pois inhimillisen virheen tai teknisen vian koneen putoamisen aiheuttajana. Myöskään terrori-iskuun koneen sisällä ei ollut minkäänlaisia viitteitä.

Koneen hylyn palasista pystyttiin todentamaan, että ammus iskeytyi koneeseen ulkoa, ei sisältäpäin. Löydökset olivat samat myös vuotta aiemmin julkistetussa toisessa tutkijaraportissa.

Malesialaiskoneen tuhoutunut runko.
Kansainvälisen tutkijaryhmän julkaisema video pudonneesta malesialaiskoneesta löytyneestä ohjuksen palasta.

MH17-koneen putoamisen jälkeen Venäjä sanoi, että MH17:n läheisyydessä lensi Ukrainan ilmavoimien hävittäjä, ja Venäjä sanoi haluavansa tietää miksi. Tutkintaryhmä sanoi poissulkeneensa mahdollisuuden, että toinen kone olisi pudottanut MH17:n.

Tutkatietojen sekä Ukrainan lennonjohdon kanssa käytyjen keskustelujen ja Ukrainan ilmavalvonnan keskustelunauhoitteiden perusteella on pystytty todentamaan, ettei MH17:n lähellä lentänyt muita koneita, joista matkustajakone olisi voitu ampua alas.