1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Hämeenlinna kiinnostaa edelleen suurorkestereja keikkapaikkana – enää puuttuu kaupungin päätös

Suuret sinfoniaorkesterit eivät ole kääntäneet täysin selkäänsä Hämeenlinnalle. Konserttien järjestäjä Sibeliuksen syntymäkotisäätiö odottaa nyt tietoa Hämeenlinnan kuntajohdolta, saadaanko julkinen rahoitus konsertteihin muualta. Elämänlaatulautakunnalla ei rahaa ole.

Lokakuun alussa Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampereen filharmonian konsertti on jo edellisellä viikolla loppuunmyyty. Rouvali esiintyy Hämeenlinnan Vertatehtaalla ensi viikolla. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Konsettien järjestäjällä Sibeliuksen syntymäkotisäätiöllä on vielä mahdollisuuksia saada esimerkiksi Helsingin kaupunginorkesteri, Tampereen filharmonia ja Sinfonia Lahti esiintymään Verkatehtaalle vuonna 2017.

Sibeliuksen syntymäkotisäätiön johtaja Erkki Korhonen laati ensi vuoden ohjelmiston sinfoniakonserteista Hämeenlinnaa ympäröivien lähikaupunkien suurten laatuorkesterien varaan. Korhosella oli valmis ohjelmisto ensi vuodelle jo elokuun lopussa 2016. Yllättäen Hämeenlinnan kulttuurista vastaava elämänlaatulautakunta veti kuitenkin alkukesästä konserttihankintoihin varaamansa 150 000 euroa ensi vuodelta pois.

Valmiiksi neuvotellut suurten sinfoniaorkesterien vierailut jäivät näin tyhjän päälle. Myös valtion tuki ensi vuodelta on menetetty samalla, eivätkä orkesterit saa matka-avustusta maakuntakeikoilleen. Silti suuret orkesterit pitävät Hämeenlinnaa hyvänä paikkana ja esiintyvät mielellään.

– Odotellaan nyt sitten, että kaupunki tekisi sellaisen selkeän päätöksen, jonka mukaan voidaan toimia konserttien järjestämisessä loppuun asti. Konserteista on alustavasti sovittu, mutta tietenkään ei voida edetä enempää ennen kuin ovat päätökset kaupungilta.

Erkki Korhosella on ollut ennakkoon suuria odotuksia mm. tammikuulle 2017 suunnitellulle Susanna Mälkin johtamalle Helsingin kaupunginorkesterin konsertille. Susanna Mälkki on maailmalla kuuma nouseva nimi. Mälkki johtaa nimittäin joulukuussa 2016 New Yorkin Metropolitanissa Kaija Saariahon oopperan Kaukainen rakkaus.

Tapaus on maailmanlaajuisesti merkittävä suomalaisille naistaiteilijoille.

Hämeenlinnan julkinen tuki konserteille on pienehkö

Hämeenlinnan seutu on ollut klassisen musiikin konserttitarjonnan osalta laadukas, runsas ja tunnettu musiikkinäyttämö. Hämeenlinnassa ei ole omaa ammattiorkesteria, vaan klassisen musiikin suurkonsertit on hankittu suuremmista lähikaupungeista. Viitisen vuotta Hämeenlinnan ja Lahden sinfoniaorkesterin ote on ollut kiinteä. Sibelius-tulkinnoistaan tunnettu Sinfonia Lahti on ollut Hämeenlinnan house-bändi.

Nyt tämä yhteys on katkolla, ja kaupunki on edellyttänyt, että konserttitarjontaa monipuolistettaisiin. Juuri tästä syystä Erkki Korhonen on pyytänyt vuodelle 2017 esityksiä niin Helsingin, Tampereen, Turun kuin Lahdenkin maineikkailta sinfoniaorkestereilta.

Hämeenlinnassa varattiin alkukesästä 150 000 euroa konserttien ostamiseen. Summa on vastaavan kokoisten kaupunkien musiikkirahoihin verrattuna pieni. Korhosen mukaan Hämeenlinnan kokoisissa kaupungeissa yleensä julkista rahaa musiikkiin käytetään yli miljoona euroa.

Klassinen musiikki on suosittua

Suuret orkesterit ovat vetäneet hyvin Verkatehtaan Vanajasaliin yleisöä. Lokakuun alussa Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampereen filharmonian konsertti on jo edellisellä viikolla loppuunmyyty. Niin kävi myös syyskuussa 2016 Sinfonia Lahden esitykselle.

– Hämeenlinnalainen yleisö on ollut pöyristynyt julkisen konserttituen lopettamisuhasta. Myös valtakunnallisesti musiikkipiireissä on ihmetelty, että mitä siellä Hämeenlinnassa oikein tapahtuu, kertoo Erkki Korhonen asiasta saamastaan palautteesta ja kommenteista. 

Lokakuussa 2016 tiedetään viitteitä tulevasta ensi vuodelle

Hämeenlinnan kaupunki valmistelee vuoden 2017 kuntabudjettia poikkeuksellisen vaikeissa oloissa. Syys-lokakuun vaihteessa budjettiesitys on 11 miljoonaa euroa vajaa. Määrä vastaisi tasan 1 prosenttiyksikön lisäystä kuntaveroon. Nyt Hämeenlinnan kuntavero on 20,5 prosenttia.

11 miljoonan euron vajeesta konserttihankinnat ovat pieni pisara. Kuntajohto onkin miettimässä ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat pidemmän aikavälin konserttitarjonnan, mutta nykyistä keveämmällä hallinnolla ja organisaatiolla. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala valmistelee Hämeenlinnan tulo- ja menoarvioesityksen ja on luvannut sen kaupunginhallitukselle 10. lokakuuta. 

Hämeenlinnassa juhlittiin vuosi sitten näyttävästi säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta. Hämeenlinna sai maailmallakin runsaasti huomiota mm. Sibelius-sävellyskilpailun myötä. Sellainen on ollut tarkoitus uusia, mutta rahoituksen takia asia on auki. 

Sävellyskilpailun voittajatöitä kuultiin Hämeenlinnassa Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.joulukuuta 2015, kun Ylen radion sinfoniaorkesteri soitti Verkatehtaalla. Myös ensi vuoden lopulle RSO:a on alustavasti ajateltu.