Hyppää sisältöön

Tulli palauttaa takavarikoimansa ulkomailta tilatut sähkösavukkeet ja nikotiininesteet

Sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä voi tilata ulkomailta Suomeen kesäkuun loppuun saakka. Hallitus on esittänyt siirtymäsäännöstä tupakkalakiin tänään.

Kuva: David Chang / EPA

Tulli palauttaa yksityishenkilöiltä takavarikoimansa ulkomailta tilatut sähkösavukkeet ja nikotiininesteet niiden tilaajille. Tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden tilaaminen ulkomailta on kiellettyä ensi vuoden alusta alkaen. Takavarikkoja tehtiin, sillä sosiaali- ja terveysministeriön kömmähdyksen vuoksi tupakkalain tiukennuksesta jäi puuttumaan siihen tarkoitettu siirtymäaika, jolloin tilaaminen olisi vielä laillista.

Nyt ministeriö tiedottaa, että yksityishenkilöt voivat tuoda sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä Suomeen ensi kesäkuun loppuun asti tilaamalla niitä ulkomailta. Hallitus on esittänyt siirtymäsäännöksen lisäämistä tupakkalakiin tänään torstaina. Presidentti vahvistaa lain huomenna perjantaina ja se tulee voimaan ensi torstaina.

Säännöksellä korjataan tupakkalain kohtaa, jolla kiellettiin ulkomailta tilattujen sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden vastaanottaminen heti uuden tupakkalain tultua voimaan eli elokuun puolivälissä.

Näin syntyi ristiriita, sillä tupakkalain mukaan sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden rajat ylittävä etämyynti on kiellettyä vasta ensi vuoden alusta lähtien.

Nyt tehtävällä muutoksella korjataan siirtymäajaksi sama aikataulu etämyynnin kiellolle ja sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden vastaanottamiskiellolle. Molemmat ovat kiellettyjä ensi heinäkuun alusta alkaen. Siirtymäsäännöksen tarpeellisuutta perusteellaan sillä, että nikotiininesteitä ei vielä myydä Suomessa.

Entistä tiukemmalla tupakkalailla pyritään tupakattomaan Suomeen. Savuton Suomi -hankkeen tavoitteena on tupakaton Suomi vuonna 2030. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli 700 000 suomalaista tupakoi päivittäin.