1. yle.fi
  2. Uutiset

Iso ketjusaha on uusi keksintö sähkölinjojen raivaukseen

Oululaisen yrittäjän keksimä saka-saha sahaa ja katkoo puiden oksia. Pystykarsinta on muita menetelmiä kevyempi tapa hoitaa linjaraivauksia.

keksinnöt
Saka-saha hakkuukoneeseen asennettuna
Pitkälaippaisella ketjusahalla oksat katkeavat kertapyyhkäisyllä.Ville Honkonen / Yle

Oululainen koneyrittäjä Heikki Kvist on keksinyt laitteen, jolla raivataan sähkölinjojen puustoa. Esimerkiksi hakkuukoneeseen asennettavalla linjanraivaussahalla pystykarsitaan puita, ja sillä voi myös perata linjojen päälle kaatuneita puita sekä katkoa latvuksia.

Laitteeseen investoinut Koneurakointiyritys Holtinkoski oy:n toimitusjohtaja Reijo Holtinkoski kertoo, että kokemukset ovat hyviä.

– Tämä malli, jossa puita käsitellään pystykarsintana ja latvotaan tykkypuita, on huomattavasti nopeampi kuin raskaampi menetelmä, jossa puita kaadetaan linjojen varsilta.

Ihan heittämällä uusi keksintö ei hakkuukoneeseen sopinut, vaan siihen vaihdettiin kuormaajat, sen hydrauliikkaa muokattiin, ja tietokone päivitettiin ymmärtämään uusi laite. Koneella ylettyy karsimaan jopa 15 metrin korkeudelta.

Nopea ja puita säästävä tapa

Kun ketjusaha asennetaan motoa kevyempään alustaan ja linjaväylällä ajetaan vain kerran, maastoonkaan ei tule isoja painanteita. Yleinen tapa kaataa puut linjan vierestä kuumentaa maanomistajien tunteita, koska isot työkoneet painavat maastoon isojen työkoneiden jälkiä.

Puiden kaatamiseksi maanomistajilta tarvitaan lupa, ja lupamenettely on prosessina hidas ja työläs.

– Teimme kahden vuoden aikana raivauksia noin 1200 kilometrin matkalta. Maanomistajia oli lähes viisi tuhatta, joilta jokaiselta piti hankkia lupa, Holtinkoski kertoo raskaasta menetelmästä.

Kun linjat raivataan pystykarsinnalla, maanomistajilta ei kysytä kirjallista lupaa, vaan asia hoidetaan ilmoittamalla asiasta.

Pystykarsinnassa oksat katkaistaan sähkölinjan puolelta siten, että elävää oksaa jää jäljelle 20-30 senttimetriä, jolloin puu ei vahingoitu. Kun oksia ei enää ole sähkölinjan puolella, lumestakaan ei tule ongelmaa.

– Lumen paino on linjasta poispäin, ja puu kallistuu oikeaan suuntaan eli linjasta poispäin, Holtinkoski sanoo.

Keksinnön keskiössä ennätyksellisen pitkä laippa

Sähkölinjojen parissa työuransa tehnyt koneyrittäjä Heikki Kvist kertoo, että ensimmäisen kerran ajatus ketjusahasta kävi mielessä yli kymmenen vuotta sitten. Ajatus muhi mielessä, ja viimeiset viisi vuotta Kvist on omien sanojensa mukaan käyttänyt laitteeseen kaikki aikansa ja rahansa.

Keksintö on nimeltään saka-saha, sahaa ja katkoo.

– Se on hydraulinen ketjusaha, joka voidaan kytkeä mihin tahansa sähkölinjojen hoitoon soveltuvaan työkoneeseen. Laipan pituus on ennätykselliset 1,8 metriä ja ketjua siinä on melkein neljä metriä, Kvist kertoo.

Sahaa on ollut kehittämässä myös Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu, ja osien suunnitteluun ja valmistukseen on käytetty alueen koneistamoja. Laite on patentoitu Suomessa, ja Eurooppa-patentin haku on vireillä.

– Toivoisin, että sähköyhtiöt huomaisivat, kuinka pätevä laite tämä on Suomessa ja muissa maissa. Tarkoitus on markkinoita tätä ympäri Eurooppaa. Kasvaa sitä puita muuallakin kuin Suomessa, Kvist sanoo.

Nykyisin sähkölinjoja raivataan kaatamalla puut, käyttämällä terällä varustettua helikopteria ja sahaamalla oksia käsipelillä jatkovarrellisella sahalla.

Lue seuraavaksi