1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huippuravintola paikkasi mätimokansa lahjoituksella

Uhanalaista mätiä tarjoillut turkulaisravintola pyysi virhehankintaa anteeksi, mutta vasta vastuunotto ja lahjoitus vakuuttivat lopullisesti someyleisön.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Turkulaisravintola Kaskiksen pahoittelut uhanalaisen kalan mädin tarjoamisesta ja lupaus tarkemmasta syynistä vastaisuudessa eivät vakuuttaneet kalaharrastajia. Sosiaalisessa mediassa korostettiin, että myös ravintolat ovat vastuussa kalojen alkuperätiedoista, eivät vain kalojen myyjät.

Kaskis ilmoitti keskiviikkona Facebook-sivullaan tarjoavansa villitaimenen mätiä. Asiasta seurasi sivulla kiivas palautevyöry. Keskustelu velloi vuolaana myös esimerkiksi Vaelluskala.net-portaalin kautta.

Ravintola veti annoksen pois ja pyysi anteeksi. Se ei riittänyt kaikille.

– Kaskiksen selitys on huono – ravintola voi vielä nousta esimerkiksi, otsikoi Kauppalehden kolumnisti Emil Elo (siirryt toiseen palveluun).

Viestintä petraantui heti

Kaskiksen myöhemmässä tiedonannossa ravintolan yrittäjät Erik Mansikka, Simo Raisio ja Topi Pekkanen myönsivät, että heidän olisi pitänyt jättää kyseinen mätierä ostamatta tietäen, että kotimaisen vaelluskalan tilanne on huolestuttavan heikko.

Kaskis lupasi lahjoittaa raaka-aineesta tehdyistä annoksista kertyneen tuoton, noin 700 euroa, Suomen Luonnonsuojeluliitolle. Ravintolan otteet saivat nyt ymmärtävämmän vastaanoton. Twitterissä Kaskista kiiteltiin yleisesti onnistuneesta kriisiviestinnästä, ja ravintolan oma Facebook-seinä täyttyi kehuista.

Suomen Luonnonsuojeluliiton vaelluskalavastaava Henrik Kettunen sanoo, että tärkeintä on, että asiasta on opittu. Myös Kettunen korostaa kalaerien ostajan vastuuta.

– Suomessa on paikallisesti tehty paljon työtä uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseksi, ja WWF pyörittää neuvontakampanjaa kestävän kalastuksen edistämiseksi. Asiassa on tapahtunut edistystä, ja tilanteen pitäisi olla tiedossa myös ravintoloissa.

Keskustelu käy tunteikkaana

Henrik Kettunen on ollut perustamassa alan harrastajia ja toimijoita yhteen kokoavaa portaalia Vaelluskala.netiä, jolla Kaskiksen mädistä keskusteltiin.

Kettunen myöntää, että keskustelu on käynyt ajoittain hyvinkin tunteikkaana. Hän ei kuitenkaan ole yllättynyt. Kettusen mukaan syynä on vaellustaimenen kehnot oltavat Saaristomerella.

– Nämä ovat kysymyksiä, joihin jotkut suhtautuvat helposti liian tunteellisesti. Kun kalaa markkinoidaan "villi"-etuliitteellä, se voi johtaa väärinkäsityksiin. Nytkään ei ihan tarkkaan tiedetty, mistä kalasta on kysymys. Vastuulliset kuluttajat toki antavat palautetta ja reagoivat, Kettunen sanoo.

Kaskiksen Erik Mansikka ei vastannut torstaina Yle Turun soittopyyntöihin.