Tenon kalastussopimukseen tuli pieniä muutoksia lausuntokierroksen ansiosta

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kalastusta koskevat määräykset ovat nyt yhtä tiukkoja rajajokiosuudella ja Norjalle kuuluvalla Tenon alaosalla.

Tenojoki
Tenojoki
Eljas Niskanen / Yle

Tenon uusi kalastussopimus on muuttunut hieman lausuntokierroksella annetun palautteen ansiosta. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan sopimusta tarkennettiin lausuntojen perusteella niin, että kalastusta koskevat määräykset eivät voi olla rajajokiosuutta lievempiä Norjalle kuuluvalla Tenon alaosalla.

Lausuntoja on otettu huomioon myös uuden sopimuksen voimaansaattamislaissa. Lisäksi sopimukseen tehtiin joitakin teknisiä tarkennuksia. Esitys kalastussopimuksesta oli lausunnolla heinäkuussa. Esitys keräsi kritiikkiä erityisesti paikallisilta tahoilta.

Hallitus päätti torstaina, että sopimus voidaan allekirjoittaa perjantaina. Päätöksen vahvistaa vielä Tasavallan Presidentti perjantaina. Perjantaina on tarkoitus myös laittaa lausuntokierrokselle sopimuksen voimaansaattamislaki.

Allekirjoitettu sopimus on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn viimeistään marraskuussa.

Tarkoitus suojella lohta nykyistä paremmin

Rajoitusten tavoitteena on vähentää kalastuksessa kuolevien lohien määrää 30 prosenttia. Erityisesti halutaan lisätä kudulle pääsevien emokalojen määrää.

– Tenojoen kalastusta on rajoitettava, jotta lohikannat saadaan kestävälle tasolle. Haluamme varmistaa, että kalastettavaa riittää myös tulevaisuudessa, sanoo neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Uudet säännökset lyhentävät kalastuskautta molemmista päistä. Samalla myös joelle myytävien turistilupien määrä vähenee. Jatkossa suomalaisten kalastajien on mahdollista ostaa lupia sekä Suomen että Norjan kiintiöistä.

Kansanedustajat tyytymättömiä

Elokuussa Lapin kansanedustajilla oli yhteinen näkemys siitä, että kalastussopimusneuvottelut pitäisi aloittaa uudestaan, uudelta pohjalta. Lappilaisten kansanedustajien puhemies Markus Lohi (kesk.) sanoi silloin, että lappilaiset kansanedustajat ovat saaneet poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja sopimusluonnokseen liittyen.

Torstaina toinen hallituspuolueen edustaja, Eeva-Maria Maijala (kesk.) tiedotti, että Suomi joutuu allekirjoittamaan Tenojoen kalastussopimuksen voimakkaasti norjalaisten tahdon mukaan. Maijalan mukaan häviötä hieman lieventää, että sopimukseen saatiin lisättyä viime vaiheessa tärkeitä asioita.