Churchill sai sellaisen, Freud ei – listasimme kirjallisuuden Nobelin kuriositeetit

Oletko aina pohtinut, onko kukaan alle 30-vuotias voittanut kirjallisuuden Nobelia, monestiko Mika Waltari on ollut ehdolla tai mitä Sigmund Freud tekee näissä kekkereissä? Me otimme selvää. Palkinto jaetaan torstaina.

kulttuuri

1

Rudyard Kipling.
Rudyard Kipling Lontoossa vuonna 1914.Ullstein Bild / AOP

Ei märkäkorvien hupia

Nuorin Nobelilla palkittu skribentti on ollut Viidakkokirjan isä Rudyard Kipling. Hän sai kunnian 42-vuotiaana. Tuolloin elettiin vuotta 1907. Doris Lessing pitää hallussaan toisen pään ennätystä. Hän oli 88-vuotiaana vanhin huomionosoituksen vastaanottanut kirjailija vuonna 2007.

Palkinnonsaajien keski-ikä on 65 vuotta. Huomionarvoista on sekin, että suurin osa (16 kappaletta) kirjallisuuden Nobel-voittajista on syntynyt heinäkuussa.

2

Harold Pinter
Harold PinterUllstein Bild / AOP

Etupäässä miesten leipälaji

Tasa-arvossa olisi näissä kekkereissä parannettavaa. Tähän mennessä laakerit ovat päätyneet etupäässä miehille. Palkinnon on saanut 112 kirjailijaa, joista vain 14 on ollut naisia.

Myös kielellä on merkitystä. Voittajista 27 on ollut englanninkielisiä kirjailijoita. Ranskaksi kirjoittavat ovat kakkospaikalla 14 palkinnolla. Ruotsi on pohjoismaista korkeimmalla sijalla seitsemällä kirjailijalla.

3

 Jean-Paul Sartre
Jean-Paul SartreEverett Collection / EPA

Kiitos, mutta ei kiitos

Maine ja kunnia eivät ole kelvanneet kaikille. Boris Pasternak olisi ottanut palkinnon vastaan vuonna 1958, mutta kylmän sodan viimassa – ja Neuvostoliiton viranomaisten painostuksesta – kirjailija lopulta kieltäytyi.

Myös Jean Paul Sartre sanoi ei kiitos vuonna 1964. Kyseessä oli periaate. Ranskalaisälykkö oli ottanut tavakseen kieltäytyä kaikista virallisista kunnianosoituksista. Ne kun olisivat saattaneet sitoa eksistentialistin liiaksi instituutioihin.

4

Mika Waltari
Mika WaltariLehtikuva

Ainakin on yritetty

Nobelkomitea pitää ehdokkaat salassa 50 vuotta. Alkutaipaleelta on julkistettu nimiä vuoteen 1965 asti. Listalta paljastuu, että suomalaisia on tarjottu kiitettävästi. Juhani Aho oli ehdolla – tuloksetta – 12 eri vuonna, samoin Bertel Gripenberg 11 kertaa. Voitto tuli Suomeen vasta, kun Frans Emil Sillanpäätä oli ehdotettu nobelistiksi 10 kertaa. Alkupään listalta löytyy tuttuja nimiä: muun muassa Mika Waltaria kaupattiin kahdesti (1950 ja 1964) ja Väinö Linnaa kerran (1957).

5

Winston Churchill
Winston ChurchillAssociated Newspapers / Daily Mail /REX/AOP

Tiesitkö tämän?

Moni luulee, että Winston Churchill sai Nobelin rauhanpalkinnon. Väärin. Valtiomiehelle myönnettiin kirjallisuuden Nobel vuonna 1953. Se tuli historiallisista ja elämäkerrallisista teoksista.

Psykoanalyysin isää Sigmund Freudia ehdotettiin lääketieteen nobelistiksi 12 eri vuonna. Freudia pidettiin kuitenkin liian epätieteellisenä. Tuttavansa huonoon menestykseen turhautunut kirjailija Romain Rolland vaihtoi taktiikkaa ja ehdotti Freudia kirjallisuuden kategoriassa vuonna 1936. Ei mennyt läpi sekään.

Elokuvien käsikirjoitukset eivät Nobel-komitean mielestä ole kirjallisuutta. Sen sijaan näytelmät ovat, samoin runous ja filosofiset esseet. Kirjallisuuden Nobel on myönnetty muun muassa sellaisille ajattelun kolosseille kuin Bertrand Russell ja Henri Bergson.

6

Haruki Murakami
Haruki MurakamiJordi Bedmar / EPA

Veikkaa voittajaa

Vedonlyöntitoimistojen kertointen mukaan todennäköisimmät voittajat löytyvät järjestyksessä tästä joukosta: 67-vuotias japanilainen Haruki Murakami, 86-vuotias syyrialainen runoilija Adonis, 78-vuotias kenialainen Ngugi Wa Thiong'o ja 83-vuotias yhdysvaltalainen Philip Roth. Yllättäen vedonlyöntilistoilla on mukana myös kolme suomalaisnimeä 88-vuotias Eeva Kilpi, 77-vuotias runoilija Sirkka Turkka ja 69-vuotias Tua Forsström. Heitä veikkanneet saisivat ykköspaikan irrotessa rahansa 40-70 kertaisina takaisin.

Lähde: www.nobelprize.org (siirryt toiseen palveluun) ja www.nicerodds.co.uk (siirryt toiseen palveluun)