Miksi linnut eivät törmäile toisiinsa? Ominaisuutta voisi hyödyntää myös tekniikassa

Linnuilla on sisäänrakennettu ominaisuus, että ne kääntyvät lähes aina oikealle.

luonto
Valtavasti undulaatteja parvessa.
Undulaattiparvi parveili Queenslandissa Australiassa lokakuussa 2009, kun tulvat olivat luoneet hyvät pesintäedellytykset ja paljon syötävää linnuille.Ann Britton / EPA

Queenslandin yliopiston tutkijat havaitsivat ominaisuuden, kun he kuvasivat undulaatteja lentämässä kohti toisiaan kapeassa tunnelissa. Yli sadan testin aikana 84 prosentissa tapauksista lintu kääntyi vastaantulevan linnun vasemmalle puolelle eli omalle oikealle, eikä yksikään lintu törmännyt toiseen.

Undulaatit lensivät myös eri korkeuksilla, mikä estää onnettomuuksia siinäkin harvinaisessa tapauksessa, että toinen kääntyisi vasemmalle. Myös ryhmähierarkia voi määritellä, mikä lintu väistää ylös ja mikä alas. Alaspäin väistäminen voi olla energiatehokkaampaa ja helpompaa, joten alempana hierarkiassa oleva joutuu ottamaan lisää korkeutta välttääkseen törmäyksen.

Törmäyksenestostrategia on kehittynyt linnuissa yli 150 miljoonan vuoden ajan. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi, kun kehitetään itsestäänohjautuvia droneja eli lennokkeja, jotta ne eivät törmäilisi toisiinsa.

Nykyään droneissa on läheisyyssensoreita törmäyksien välttämiseksi, mutta ne eivät ole riittävän herkkiä aistiakseen toisia droneja.

– Ennen kuin parempaa sensoriteknologiaa on saatavilla, dronet olisi hyvä ohjelmoida kolareiden estämiseksi kääntymään aina oikealle, kun ne kohtaavat toisensa, sanoo tutkija Mandyam Srinivasan.

Tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa PLOS One -tiedejulkaisussa, ja siitä kertoo muun muassa tiedelehti News Scientist (siirryt toiseen palveluun), joka julkaisi myös videon lintujen törmäystestistä (siirryt toiseen palveluun).

Korjaus: Alaotsikkoon lisätty sana "lähes".