Hävikkimeloneita kaupasta vienyt myyjä voitti potkuista syntyneen oikeusriidan – Osuuskauppa korvauksiin

Nainen otti töistä mukaansa kaksi hävikkimelonia vuonna 2011. Se toi hänelle potkut ja pitkän oikeustaistelun. Nyt myyjä on voittanut kiistan korkeimmassa oikeudessa. Osuuskauppa Hämeenmaa joutuu maksamaan naiselle kuuden kuukauden palkan.

kotimaa
Vesimelonin pala.
Myyjä voitti meloneista nousseen potkujutun myös korkeimmassa oikeudessa. Arja Lento

Kaupalla ei ollut oikeutta purkaa työntekijänsä työsuhdetta hävikkimelonin näpistämisestä. Asiasta päätti korkein oikeus (KKO) ennakkopäätöksellään (siirryt toiseen palveluun).

Korkeimman oikeuden mukaan työntekijä oli rikkonut työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavia velvoitteita. Silti kokonaisuutena rikkomus ei ollut niin vakava, että työnantajalla olisi ollut oikeus purkaa työsuhde tai irtisanoa se ilman varoitusta.

Kauppa joutuu maksamaan Riihimäen Prismassa työskenneelle naiselle korvauksena kuuden kuukauden palkan, irtisanomisajan palkan sekä vuosilomakorvaukset.

Kassista löytyi kaksi melonia vuonna 2011

Potkut saanut nainen ehti työskennellä noin viisi vuotta osa-aikaisena myyjänä Riihimäen Prismassa. Osuuskauppa Hämeenmaa purki pitkään palvelleen naisen työsuhteen, kun tämän kassista löytyi kaksi melonia elokuussa 2011. Myyjän mukaan ne olivat olleet matkalla jätepuristimeen. Ne oli kirjattu hävikkituotteiksi.

Työnantaja perusteli tuolloin irtisanomista sillä, että työntekijä oli ollut epärehellinen ja toiminut toimintaohjeiden vastaisesti.

Nainen oli vienyt asian Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen, joka päätyi potkujen puolelle. Myöhemmin Itä-Suomen hovioikeus oli kuitenkin naisen puolella ja nyt myös KKO.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.