Homoparien vihkimistä kannattava kappalainen: "Jos noudatan kirkon järjestystä niin saan lain edessä tuomion syrjinnästä"

Lappeenrantalainen pappi Maarit Hirvi on turhautunut. Hänen pitää viranomaisena noudattaa lakia, mutta kirkko pakottaa hänet rikkomaan sitä.

Kotimaa
Maarit Hirvi
Yle

– Olen pettynyt ja surullinen. Miksi kirkko kohtelee joitakin jäseniään syrjivästi? kysyy Lappeenrannan Sammonlahden seurakunnan kappalainen Maarit Hirvi.

Puhumme Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen ohjeistuksesta – tai pikemminkin muistutuksesta, jonka hän antoi synodaalikokouksessa Mikkelissä alkuviikosta.

Piispa muistutti, että luterilainen kirkko ei vihi tai siunaa homopareja ensi maaliskuun alun jälkeenkään, eli kun laki sukupuolineutraalista avioliitosta tulee voimaan. Homoparin vihkivän papin katsotaan rikkovan virkavelvollisuutta.

"Kirkon tehtävä puolustaa vähemmistöjä"

Maarit Hirvi oli omien sanojensa mukaan synodaalikokouksessa ainoa pappi, joka piti sateenkaarimerkkiä rinnassaan. Vaikka joukossa oli hänen mukaansa muitakin pappeja, jotka kannattavat homoparien vihkimistä.

Kirkon tehtävä on puolustaa vähemmistöjä.

Maarit Hirvi

Hirvi on ollut sukupuolineutraalin avioliittolain puolestapuhuja pitkään. Hänellä olisi halua vihkiä samaa sukupuolta olevia pariskuntia, mutta oma virka on anarkiaa tärkeämpää.

– Piispan ohjetta on pakko noudattaa, Hirvi toteaa.

Hirven mieltä tilanne kuitenkin kaihertaa.

– Kirkon tehtävä on puolustaa vähemmistöjä. Niin Jeesuskin teki. Ei Raamatussa sanota, ettei homopareja saa vihkiä, hän sanoo.

Hirvi myös huomauttaa, että ketään ei pakoteta vihkimään tai siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja.

– Se on omantunnon homma.

Epäloogisuuttakin kirkon linjauksissa on.

– Kirkosta eronneita siunataan hautaan, mutta omia jäseniä ei saa vihkiä, Hirvi huomauttaa.

Syyllistyykö pappi rikokseen kieltäytyessään vihkimisestä?

Ristiriitainen tilanne. Siihen papit ovat Maarit Hirven mukaan joutuneet.

Kirkosta eronneita siunataan hautaan, mutta omia jäseniä ei saa vihkiä.

Maarit Hirvi

– Suomen laki ei kiellä samaa sukupuolta olevien vihkimistä. Jos noudatan kirkon järjestystä, niin saan maallisen lain edessä tuomion syrjinnästä, pohtii Hirvi.

Samanlaisia huomioita esittää varatuomari, emeritus lakimiesasessori Leevi Häikiö Kotimaa24-sivustolle kirjoittamassaan esseessään (siirryt toiseen palveluun).

Häikiö huomauttaa, että avioliittoon vihkiminen on viranomaistoimi. Kirkon viranhaltijat eli esimerkiksi papit ovat viranomaisasemassa ja viranomaisten on noudatettava lakia.

Häikiön mukaan papit joutuvat vaikeaan asemaan. Toisaalta pitää noudattaa työnantajan määräyksiä, mutta samalla syyllistyä rikoslain vastaiseen tekoon syrjimällä seurakunnan jäseniä. Häikiö viittaa piispojen ohjeistukseen, jonka mukaan kirkollisessa vihkimisessä avioliiton osapuolina ovat nainen ja mies.

Samaa sukupuolta olevien ihmisten vihkimisessä kirkon tulisi Häikiön mukaan soveltaa nimenomaan yleislakia, sillä kirkkolaissa ei ole vielä säädetty poikkeuksia sukupuolineutraaliin avioliittolain säännöksiin.