Ilouutinen junamatkustajille – lisää vuoroja Lahden ja Riihimäen välille

Lähijunavuorojen lisäys Lahden ja Riihimäen välille on varmistunut. Junayhteyksiä lisätään myös Riihimäen ja Tampereen välille.

Lahti
Kuvassa oikorataa ja juna
Lahden ja Riihimäen välille tulee lisää junavuoroja.Vihtori Koskinen/ Yle

VR ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat sopineet ensi vuoden velvoiteliikenteestä eri puolilla maata. Sopimus syntyi vain vuoden ajaksi, vaikka VR esitti velvoiteliikenteestä sopimista kolmen vuoden ajaksi.

Lahden ja Riihimäen välille tulee kahdeksan junaparia lisää. Lisäksi Z-junaliikenteeseen Lahden ja Helsingin välillä tulee kaksi junaparia lisää. Kaksi junaparia tulee myös Riihimäki–Tampere-välille.

Junavuorojen aikataulut tarkentuvat syksyn aikana, ja käyttöön lisävuorot tulevat joulukuun 11. päivänä.

Viime vuoden syyskuussa liikenne- ja viestintäministeriö päätti lakkauttaa useita junavuoroja ja sulkea asemia. Tarkoituksena oli, että leikkauksilla valtio säästäisi vähennyksillä noin 12 miljoonaa euroa vuosittain neljän vuoden aikana. Ministeriössä valmistaudutaan parhaillaan rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamiseen.

Ministeriö teki laskelmia matkustajamääristä ja niiden vaikuttavuuksista. Selvityksen kohteina olleista lakkautetuista lähiliikenneyhteyksistä Lahti–Riihimäki-väli oli ministeriön mielestä merkityksellisin.

Lahtelaisen kansanedustajan Martti Taljan mukaan Lahti–Riihimäki-radan junavuorot ovat olleet puhuttu aihe tällä vaalikaudella. Junavuorot vaikuttavat monen Riihimäen, Hämeenlinnan ja Lahden asukkaan arkeen ja raideyhteys on tärkeä koululaisille ja työssäkäyville.