Mille arvoille Suomi rakennetaan? Seuraa keskustelua suorana Areenasta

Suomi on suurten valintojen edessä. Keskustelemassa ovat arkkipiispa Kari Mäkinen, arkkipiispa Leo ja presidentti Tarja Halonen, perjantaina klo 14.45-15.30.

Kotimaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen, arkkipiispa Leo, presidentti Tarja Halonen
Suomi on suurten valintojen edessä. Millaisille eurooppalaisille arvoille tulevaisuuden Suomi rakennetaan? Suora lähetys Yle Areenassa Turun Kirjamessuilta. Keskustelemassa ovat arkkipiispa Kari Mäkinen, arkkipiispa Leo ja presidentti Tarja Halonen. Keskustelun puheenjohtajana toimii Mari Leppänen.

Arkkipiispa Kari Mäkinen, arkkipiispa Leo ja presidentti Tarja Halonen keskustelevat Turun Kirjamessuilla perjantaina millaisille eurooppalaisille arvoille tulevaisuuden Suomi rakennetaan. Keskustelu käydään klo 14.45-15.30 ja se lähetetään suorana Yle Areenassa.

Keskustelun puheenjohtajana toimii pastori Mari Leppänen. Hän ennakoi keskustelusta vilkasta.

– Tiistaina Turun arkkihiippakunnan pappien kokouksessa sain kuunnella arkkipiispa Kari Mäkisen ja presidentti Tarja Halosen keskustelua. Se oli todella sydämeenkäyvää, vauhdikasta ja ajankohtaista. Toivon, että me saamme jotain samankaltaista aikaiseksi, Leppänen sanoo.

Vapaus, sivistys ja yhdenvertaisuus

Mari Leppänen on suunnitellut, että kirjamessuilla käytävä keskustelu pyörii kolmen pääteeman ympärillä. Nämä ovat vapaus, sivistys ja yhdenvertaisuus.

– Sodan jälkeen yhteistyöllä rakennettu Eurooppa on murenemassa ja samanaikaisesti turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa. Paheksumme Suomessa Rajat kiinni -porukkaa, mutta samalla vedämme Euroopan rajoja kiinni ja olemme siitä hiljaa. Tämä on yksi tärkeä keskustelunaihe, Leppänen sanoo.

Yhdenvertaisuuteen liittyy Leppäsen mukaan se, että Suomessa on totuttu ajattelemaan, että kaikilla on samat mahdollisuudet pärjätä elämässä.

– Mutta onko niin enää? 450 000 ihmistä on laajan työttömyyden piirissä ja se periytyy vanhemmilta lapsille. Toinen iso kysymys on vanhusten arvo ja merkitys. Meille on juuri kerrottu, että ensi vuosikymmenellä tullaan säästämään miljardi euroa vuodessa vanhustenhuollosta, samaan aikaan, kun vanhusten määrä kasvaa. Onko se enää ihmisarvoista elämää?