Hyppää sisältöön

Britannia löi lukkoon kiistellyn ydinvoimalan rakentamisen

Britannia on allekirjoittanut virallisesti sopimuksen Hinkley Point C -ydinvoimalan rakentamisesta. Syvissä talousvaikeuksissa kamppaileva Areva on valittu ydinvoimalan kahden painevesireaktorin toimittajaksi.

Suljettu Hinkley Point A -ydinvoimala Somersetissa. Kuva: AOP

Britannia, Ranska ja Kiina allekirjoittivat torstaina Lontoossa pitkään odotetun sopimuksen Lounais-Englantiin,  Hinkley Pointiin, rakennettavasta ydinvoimalasta.

Britannian hallituksen mukaan voimalan rakentaminen luo 26 000 työpaikkaa ja tuo valtavaa nostetta maan taloudelle. Hanke on saanut kuitenkin osakseen tiukkaa vastustusta etenkin ympäristöjärjestöiltä, jotka pitävät sitä liian kalliina. Myös Kiinan osuutta hankkeessa on arvosteltu.

Ranskalainen ydinvoimajätti Areva ilmoitti allekirjoitustilaisuuden jälkeen, että se on sopinut Hinkley Pointiin liittyen yli viiden miljardin euron sopimuksesta. Sopimus sisältää muun muassa kahden EPR-reaktorin toimittamisen ydinvoimalaan. Työt alkavat vuoden 2020 alussa.

Areva rakentaa Suomessa Olkiluodon kolmosreaktoria, jonka valmistuminen on venynyt jo vuosia.

Viivästynyt Hinkley Point C -hanke

Rakentajayhtiön, Ranskan valtion omistama Électricité de Francen (EDF) hyväksyi yli 21 miljardin euron rakennusprojektin heinäkuussa, mutta Britannian pääministeri Theresa May pani hankkeen kuitenkin jäihin. Syynä olivat sähkön ostohintaan sekä kiinalaissijoitukseen liittyvät epäilyt.

Kiinan valtion omistama ydinvoimayhtiö CGN sijoittaa hankkeeseen yli seitsemän miljardia euroa, ja Britanniassa epäiltiin yhtiön pääsevän hankkeen myötä käsiksi energiaturvallisuuden kannalta haavoittuviin tietokonejärjestelmiin.

Britannian hallitus tiedotti kuitenkin pari viikkoa sitten hyväksyvänsä rakentamissopimuksen, jonka ehdoissa Britannialla on mahdollisuus puuttua rakentajayhtiön omistusosuuden myyntiin.

Hinkley Pointiin rakennettava C-ydinvoimala on ensimmäinen Britanniaan rakennettava ydinvoimala vuosikymmeniin. Sen on määrä tuottaa seitsemän prosenttia Britannian tarvitsemasta sähköstä.

Tällä hetkellä Britannialla on toiminnassa 15 ydinreaktoria, joilla tuotetaan noin 21 prosenttia sähköstä. Reaktoreista lähes puolet on kuitenkin jo elinkaarensa lopussa, ja poistuu käytöstä vuoteen 2025 mennessä.