1. yle.fi
  2. Uutiset

Saudi-Arabia tuomitsee 9/11-lain: "Tuhoisia seurauksia"

Yhdysvaltain pitkäaikainen liittolainen Saudi-Arabia on raivoissaan Yhdysvaltain kongressin hyväksymän, niin kutsutun 9/11 –lain voimaantulosta. 

Ulkomaat
Savupatsas nousee taivaalle New Yorkissa, kun World Trade Centerin kaksoistornit romahtivat terrori-iskuissa 11. syyskuuta 2001.
Kuva New Yorkin Brooklynin sillalta sen jälkeen, kun World Trade Centerin kaksoistornit romahtivat terrori-iskuissa 11. syyskuuta 2001.César De Luca / EPA

Saudi-Arabian ulkoministeriön edustaja tuomitsee Yhdysvalloissa voimaan astuvan lain, joka antaa 11. syyskuuta 2001 tehdyn terrori-iskun uhrien omaisille oikeuden haastaa Saudi-Arabia oikeuteen.

Ulkoministeriön edustaja toteaa Saudi-Arabian uutistoimistolle, että niin kutsuttu 9/11 –laki on suuri huolenaihe.

– Valtion immuniteetin murentamisella on negatiivinen vaikutus kaikkiin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, toteaa ministeriön nimettömänä pysyttelevä virkamies.

Yhdysvalloissa on ollut tähän asti voimassa laki, jonka mukaan ulkomaan kansalaisilla on jonkinasteinen syytesuoja Yhdysvaltain oikeuslaitoksissa. Suurin osa syyskuun 2001 terrori-iskujen tekijöistä oli Saudi-Arabian kansalaisia, mutta tutkimuksissa ei löytynyt todisteita Saudi-Arabian valtion osallisuudesta tekoihin.

Ulkoministeriön edustaja varoittaa ”tuhoisista seurauksista” maiden välisiin suhteisiin. Hän kehottaa Yhdysvaltain kongressia ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta maiden keskinäiset välit säästyisivät ”tuhoisilta ja vaarallisilta” seurauksilta.

Presidentti Barack Obama yirtti estää 9/11 -lain veto-oikeudellaan, mutta Yhdysvaltain kongressi äänesti keskiviikkona veton nurin.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain läheinen liittolainen ja kauppakumppani Lähi-idässä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi