Herätys: Zikavaroituksia Kaakkois-Aasiaan, hovioikeus antaa Trevoc-tuomionsa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti.

Terveysviranomaiset torjuivat hyttysiä kemikaaleilla Bangkokissa syyskuussa 2016. Kuva: Narong Sangnak / EPA

USA varoittaa zikavaarasta Aasian turistikohteissa

Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat lisänneet 11 Kaakkois-Aasian maata matkustusvaroituslistalleen zikaviruksen takia. Raskaana olevien naisten pitäisi lykätä tarpeettomia matkoja Thaimaahan, Vietnamiin, Filippiineille, Kambodzhaan, Laosiin, Indonesiaan, Malesiaan, Myanmariin, Malediiveille, Itä-Timoriin ja Bruneihin.

Maailman johtajat kokoontuvat Peresin hautajaisiin

Shimon Peresin muistotilaisuus yleisölle 29. syyskuuta Jerusalemissa. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelin entinen presidentti ja pääministeri Shimon Peres haudataan perjantaina Jerusalemissa. Hautajaiset alkavat 8.30 Suomen aikaa. Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Peresin hautajaisiin saapuu runsaasti maailman nykyistä ja entistä valtionjohtoa. Suomea tilaisuudessa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Rosetta-luotaimen matka päättyy

Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain syöstään iltapäivällä Suomen aikaa päin komeettaa, jota se on kiertänyt kahden vuoden ajan. Rosetan syöksy päättää 1980-luvulla käynnistyneen suurhankkeen, jonka tuloksena ihmiskunta on ensimmäistä kertaa saanut tietoa suoraan komeetan pinnalta. Ja ehkä myös elämän synnystä omalla planeetallemme.

Deutsche Bankin vaikeudet herättävät kysymyksiä

Kuva: Wonge Bergmann / Deutsche Bank

Euroopan pankkijätti Deutsche Bank on talousvaikeuksissa. Puolet yhtiön arvosta on sulanut tämän vuoden aikana ja Yhdysvallat vaatii pankilta 14 miljardin dollarin korvauksia asuntokriisiin väärinkäytöksistä. Deutsche Bankin vaikeuksien pelätään säteilevän myös johdannaismarkkinoihin, Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja selvitti kuinka vakava pankin tilanne on.

Hovioikeus antaa tuomionsa Aarnion seurantalaitejutussa

Jari Aarnio Helsingin hovioikeudessa 2. toukokuuta. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Helsingin hovioikeus antaa aamulla klo 10 tuomion Jari Aarnion ns. Trevoc-jutussa. Aarnio tuomittiin kesällä 2015 käräjäoikeudessa vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen mm. törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Aarnio ja syyttäjä valittivat käräjäoikeuden ratkaisusta.